Излъгали 86-годишна жена по класическата схема, че участва в полицейска акция за залавяне на престъпници

 

 

Полицията е задържала трима души, отговорни за телефонни измами на територията на Шумен, съобщиха от МВР.

Те излъгали 86-годишна жена по класическата схема, че участва в полицейска акция за залавяне на престъпници. Жената събрала в торбичка сумата от 5000 лв., три златни парички, три златни пръстена, златни обеци, както и портмонето с личната й карта, и ги хвърлила през терасата на жилището си.

Подаден е сигнал до местното районно управление и служителите предприели незабавни действия за задържането на извършителите.

По-късно същия ден на главния път Русе – Варна бил спрян таксиметров автомобил за проверка с 33-годишен мъж зад волана. У него били открити и иззети над 4000 лв. и златни накити, румънски парични средства, както и винетни стикери за Румъния.

В обитаваното от него жилище полицаите открили още 1000 лв. и златна паричка.

По време на разпита мъжът обяснил, че парите са част от възнаграждението му от последната измама в Шумен, като 200 лв. оставил в тайник за друг участник. Установено е, че мъжът е участвал в девет телефонни измами от началото на септември.

При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите, е участвал още един шуменец – 30-годишен. За периода от 15 до 27 септември той взел пари и ценности от реализирани пет измами. Установено било, че предаването на парите ставало през различни тайници в покрайнините на Шумен.

При други четири измами, реализирани през септември, 33-годишният действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му – негов връстник, също от областния град.

Пренасянето на парите от жертвите към измамниците извършвал първият. Оставял ги на различни места – указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и в Румъния.

За срок до 24 часа са задържани и тримата. Предстои прокуратурата да поиска мярка „постоянно задържане под стража”.