Младен Маринов

Получаваме много сигнали за босовете от Дупница и ги проверяваме, но нито един не отговаря на действителността

 

Младен Маринов е завършил Академията на МВР през 1991 г. През 1997 г. получава магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност. На работа в МВР е от 1991 г. През 1997-а е назначен на офицерска длъжност в отдел “Охранителна полиция” при СДВР. От юни 2013 г. заема длъжността заместник-директор на СДВР, а година по-късно става директор. С указ на президента Радев от 9 май 2017 г. е назначен за главен секретар на МВР. На 20 септември е избран за министър на вътрешните работи. БЛИЦ потърси министър Маринов по най-горещите теми в престъпния свят. Ето как Маринов отговори на Ивайло Крачунов.

 

– Министър Маринов, как ще спрете войната по пътищата, след като въпреки мерките, които взима МВР, кървавите катастрофи с много жертви се увеличават?

 

– Това е един много сериозен проблем. Вече имахме среща с представители на Европейската комисия по безопасност на движение преди днешната конференция в НДК, на която ще се дискутира тази тема. Проблемът с тежките катастрофи е европейски. Да, нашата статистика е много по-лоша от средната за Европа, а причината за това са множество фактори, които влияят върху пътната обстановка. Това са път, водач и автомобил. Знаете, че отговорностите са разпределени между много институции и министерства, които имат ангажимент към пътната безопасност. Това, което е в компетенцията на МВР, се изпълнява в пълен обем. Значително сме завишили контрола на пътя, закупени са нови камери за заснемане на превишената скорост, както и технически средства, с които може да се установи наличие на алкохол и упойващи вещества в кръвта на водачите.

Братя Галеви

В ход са и нови обществени поръчки, които имат за цел да набавят още технически средства. Мисля, че вследствие на предприетите законодателни промени има напредък както по отношение на контрола на шофьорите, така и за увеличение на събираемостта на глобите. Надявам се, че всички тези мерки ще дадат положителен резултат в най-скоро време.

 

– Стана ясно, че Пътна полиция ще купи нови 56 камери, които ще следят за превишаване на скоростта. Глобите в България се доближават до тези в много държави в Европа. Ще доведе ли това до дисциплиниране на шофьорите?

 

– За да имат ефект високите санкции, трябва да има неизбежност на наказанието при констатиране на съответното нарушение и бързина на налагане на наказанието. Смятам, че ако тези компоненти се подобрят, ще има много силен дисциплиниращ ефект за водачите. Защото до момента голяма част от водачите се надяват, че дори нарушението, което са извършили, бъде констатирано, то няма да влезе в сила и те няма да си платят глобите. Това не е така, защото ние постоянно повишаваме процента на събираемост на глобите и ще продължим в тази посока, за да дадат резултат всички контролни мерки, които сме предприели.

 

– Предприело ли е МВР допълнителни мерки, за да не се повтарят катастрофи като тази край Своге, в която загинаха 18 души?

 

– За катастрофата край Своге се води следствено дело, което трябва да изясни причините и обстоятелствата, които са довели до нея. Ние правим всичко възможно, за да изясняваме причини и условия, които могат да доведат до такова пътнотранспортно произшествие. В нашата компетентност е да дадем съответните предписания на институциите, които са отговорни за този проблем. Някъде, където не може да се направи бърз ремонт, правим предписание за ограничаване на скоростта и създаване на нова организация на движение. Предприемат се мерки по регулирани там, където е необходимо полицейско присъствие. Ще продължим ежедневно работа в тази посока.

 

– Ще излезе ли България от мутренския период с операции, които се провеждат срещу Митьо Очите, Бирмите, Куката и други лица с прякори?

 

– Обстановката е много променена. Операции се правят срещу лица, които извършват престъпления. Няма да определям въпросните лица с прякори и фамилии. Под ръководството на прокуратурата службите работят върху всички лица, които нарушават закона. Престъпната дейност на въпросните лица се документира и се събират доказателства. Правим всичко възможно, за да няма силови демонстрации по улиците. Знаете колко усилия положихме за реда в населените места, където се събират много хора през летния сезон. Това е един процес, който трябва са продължим да налагаме, за да им траен ефект.

 

– Достигнаха ли оперативните служби за сигурност до информация за местонахождението на Братя Галеви, които са в неизвестност от над 5 години?

 

– Всяка информация, която се получава на територията на страната и по линия на международния обмен, се проверява, за да се види дали отговаря на действителността. Получаваме сигнали и ги проверяваме. До момента се оказва, че тези сигнали не отговарят на действителността. Издирването на т.нар. Братя Галеви продължава.

 

– Означава ли това, че са се опитвали да подведат МВР със злонамерени сигнали по отношение на издирваните босове от Дупница?

 

– Не бих ги нарекъл злонамерени. Просто гражданите са бдителни и възприемат по определен начин действителността. Но ние сме длъжни да проверим всеки един сигнал, който постъпи при нас, за да видим дали отговаря на истината, или не. Не бих обвинил гражданите, че ни подвеждат умишлено, напротив – трябва да стимулираме подаването на сигнали, независимо дали са истински, или неистински. В противен случай рискуваме да загубим бдителността на гражданите.