Първата дама на САЩ Мелания Тръмп днес посети един от африканските “замъци за роби” на брега в централния регион Кейпкост в Гана, използван като преден пост за трансатлантическата търговия с роби, предаде ДПА.

Гана е първата спирка в едноседмичната обиколка на съпругата на президента Доналд Тръмп в африкански държави. За пръв път г-жа Тръмп пътува самостоятелно като първа дама.

Облечена в маслиненозелено сако, жълто-кафяв панталон и обувки с висок ток в шоколадов цвят, гостенката започна посещението си в зала “Обама” в двореца „Еминцимадзе” в Кейпкост, където се срещна с лидера на местната етническа група фанти.

Залата е наречена на бившия президент на САЩ Барак Обама, който през 2009 г., през първата година от мандата си, посети “замъка за роби” със съпругата си Мишел и двете им дъщери.

Тогава Обама сравни преживяването си с това да посети бивш концентрационен лагер от времето на Холокоста и каза, че това място за задържане е напомняне “за способността на човешките същества да вършат огромни злини”.

Мелания Тръмп направи обичайно дарение от храни и напитки, които да помогнат на хората от етноса фанти при общуването с предците им. Дарението включваше розова пластмасова кошница с шнапс, вино, други спиртни и безалкохолни напитки.

На церемонията присъстваха множество местни гости, облечени в традиционни, пъстроцветни облекла кенте, а дворецът беше украсен с ганайски и американски знамена, както и с жълти и лилави воали, символизиращи кралско достойнство и богатство.

“Замъкът за роби” в Кейпкост е построен през 17-и в. от шведите, за да търгуват с дървен материал и злато, но се превръща в място, където робите са държани, докато преминат през “врата, от която няма връщане назад”, предаде „Асошиейтед прес”.

След Гана г-жа Тръмп ще посети Малави, Кения и Египет, но Белият дом не съобщава подробности от програмата й от съображения за сигурност, пише БТА.