Община Гоце Делчев ще отбележи с богата и разнообразна едноседмична програма 106-ата годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство. След огромния интерес през 2017-а тази година в програмата отново ще участва Националната гвардейска част.

Програмата ще започне на 12 октомври /петък/ с представяне на филма “Крилатият съсед” с автор Димитър Попов. Представянето ще бъде в 17,30 часа в малката зала на Дома на културата. На 15 октомври /понеделник/ програмата продължава в 17,00 часа с откриване на изложба “106 години от Освобождението на гр. Неврокоп и Пиринския край от турско робство” в Общинския исторически музей. След това в 18,00 часа отново в музея на Гоце Делчев ще се състои концерт на маестро Огнян Вълев

На следващия ден, 16 октомври /вторник/, програмата продължава с представяне на книгата за Гоце Делчев през погледа на: Пейо Яворов, Димо Хаджидимов, Михаил Чаков, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Eфрем Каранфилов, Тончо Жечев. Книгата е изготвена по инициатива на община Гоце Делчев. Представянето ще бъде от 18,00 часа в малката зала на Дома на културата и в него ще участват съставителите Любен Генов и Владислав Симеонов.

На 17 октомври /сряда/ празничната програма продължава с ден, посветен на «Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово». Във времето от 14,00 до 15,30 ч. в Градския парк ще има офис на открито за предоставяне на информация за дейността на МИГ. В 15,30 ч. ще бъде официалното откриване на празника в парка, а от 16,00 до 19,00 ч. отново там ще се състои изложение на местни производители от общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, съпроводено с фолклорна програма на самодейни групи от района.

Програмата продължава на 18 октомври /четвъртък/ с награждаване на участниците в конкурса ”Да върнем книгите в ръцете на децата”, което ще се състои в 17,30 часа в малката зала на Дома на културата.

Кулминацията на тържествата по повод 106-ата годишнина от Освобождението на града ще бъде на 19 октомври /петък/. Програмата ще започне в 11,00 ч. с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на Попови ливади, а след това в 12,00 ч. ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”. В 15,00 часа, в района на бившата казарма в Гоце Делчев, ще бъде открит паметник по повод 85-ата годишнина от създаването на Военно поделение в гарнизон Неврокоп /Гоце Делчев/. По-късно в 16,45 часа ще се положат венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. В 17,30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18,00 часа. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до паметника на загиналите във войните, което ще бъде под съпровода на Гвардейския духов оркестър. В 18,30 часа на площад «Македония» жителите и гостите на град Гоце Делчев ще могат да наблюдават уникалния спектакъл на националната гвардейска част, наречен «Искри». Веднага след това, отново на площад «Македония», ще започне тържествена заря-проверка, посветена на 106-ата годишнина от Освобождението на града.

Каним всички жители и гости на град Гоце Делчев и общината да участват в празничните мероприятия.