Лишеният от панамска регистрация кораб “Акуариус” на неправителствената организация “Ес О Ес Медитеране” пристигна днес в Марсилия, предаде „Франс прес”.

“Призоваваме европейските правителства да ни позволят да продължим със спасителната си мисия и някоя от тях да предостави на “Акуариус” правото да плава под неин флаг”, написа “Ес О Ес Медитеране” в туитър.

След като Панама обяви решението си да отмени регистрацията на “Акуариус” в края на миналия месец заради незачитането на международни юридически процедури при спасяването на мигранти в морето, неправителствената организация се опасява, че мярката ще влезе в сила веднага щом корабът акостира на сушата и по този начин няма да може да плава повече, заяви директорката на “Ес О Ес Медитеране”.

Тя каза още, че се надява Панама да се откаже от решението си, тъй като е необходимо корабът да продължи с мисията си.

“Акуариус” е последният хуманитарен кораб, който спасява в Средиземно море мигранти, опитващи се незаконно да прекосят морето, за да достигнат до Европа.

През последните четири години повече от 15 000 души са се удавили в Средиземно море при подобни опити. За две години и половина “Ес О Ес Медитеране” е спасила 29 523-ма души, 23 процента от които непълнолетни, отбелязва „Франс прес”.