Кадър БНТ

Темата за битката с контрабандата не е нова, тя е вечна. Резултатът обаче е по-различен от преди, каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ депутатът от “Обединени патриоти” Емил Димитров-Ревизоро. През последната година започна много сериозно да се работи срещу контрабандата на цигари, алкохол, горива, добави той.

Резултатите мен лично не ме устройват, за мен това е добро начало. Но не може да отречеш успехите – 16 разбити фабрики в чужбина… Имаме реализации в чужбина, имаме и в страната, каза още Димитров.

По думите му България е “една от основните заплахи за Европа по отношение на износ на машини за цигари, както и на персонал, който да работи с тези машини и да произвежда контрабандни цигари”.

Законодателната инициатива на управляващото мнозинство – поправки в НК, има за цел и приготовлението, и самото разпространение на цигари и други акцизни стоки да бъдат регистрирани, подчерта Димитров и добави, че приемането на тези изменения ще доведе до промяна в Закона за акциза и данъчните складове, за тютюна и свързаните с него изделия.

На първо място по контрабанда са горивата, но цигарите са с по-голям относителен дял на приходи. На всяка кутия държавата взима по 4 лева, а от горивата – на всеки литър по лев. За съжаление все още в България приходите от цигари са повече от горивата. Трябва да се обръща внимание и на алкохола, който е с много малък относителен дял. Между другото това вече се прави от година и половина, подчерта депутатът от “Обединени патриоти”.