Председателят на Жени-ГЕРБ Ирена Соколова участва в Есенна академия на европейската организация на жените в ЕНП – ЕРР Women.  “WOMEN FIRST” / “Жените най-напред – Равенство в овластяването и вземането на решения” е темата, събираща жени от всички европейски страни с членство в семейството на най-голямата дясна партия. Ключовите теми на форума, провеждащ се в Атина, поставят във фокус участието на жените в процесите на вземане на решения, нуждата от специфичната гледна точка на жената при създаване на бизнес стратегиите и управлението на бизнесите, ролята на квотите мъже/жени в парламентите и управителните органи на някои европейски страни, преформулирането на социалната и бизнес среда по посока на повече удобство и ергономичност към различните нужди на двата пола. Основен докладчик на академията е заместник-председателят на ЕНП Жени и комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, която представи най-новата информация за участието на жените в IT сектора и развитието на предприемачески и дигитални умения у младите момичета.

Председателят на ЕНП Жени Дорис Пак в приветствието си към дамите заяви, че всички страни в Европа срещаме едни и същи трудности предвид големите промени в динамиката на настоящето – миграция, отрицателен прираст на населението, бързо променящите се нужди на пазара на труда, адаптация към дигитализацията и т.н. „Най-голямото предизвикателство пред всички ни е да намерим общия път заедно и да приобщим страните от Западните Балкани“, подчерта Пак.

Темата на есенния форум на жените от ЕНП ще бъде продължен през ноември в България, когато Жени ГЕРБ ще проведат своята Национална политическа академия.