„Илинденски камбани“ огласиха 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

С историческата възстановка на Илинденско-Преображенското въстание Национално дружество „Традиция“ пренесе жителите и гостите на Благоевград в действията на една епична битка. Пресъздаването на емблематични сблъсъци, оръжия, майчини сълзи, братски прегръдки, викове, вой и възгласи за свобода огласиха старинния квартал „Вароша“ в Благоевград.

Ансамбъл „Пирин“ допълни атмосферата, като с песен и танц нарисува картината от страна на братя, сестри, майки, бащи, мъже, жени, деца, които се сбогуват, в името на една кауза – Свободата. Жители и гости на Благоевград успяха да проследят второто освобождение на Горна Джумая, с преминаването на 7-а рилска дивизия през охраната на границата с Османската империя, намираща се на моста с река Рилска и село Бараково, и самия акт на освобождение. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.