Директорът комисар Светослав Георгиев връчи и на двамата плакет

 

Високопроходим автомобил получи РДПБЗН – Кюстендил. Автомобилът бе предоставен от кмета на Кюстендил Петър Паунов и от представителя на софийското дружество дарител Борис Редански. Паунов и Редански коментираха, че обезпечаването на пожарната безопасност е гаранция за по-добър живот на хората.

Предоставеният автомобил

Директорът на РДПБЗН комисар Светослав Георгиев прие с благодарност предоставения високопроходим автомобил. Той връчи и на двамата Плакет за принос в партньорството с РДПБЗН – Кюстендил, по опазване живота, здравето и имуществото на гражданите.

Служителите на РДПБЗН ще ползват високопроходимия автомобил за извършване на разузнаване, превоз на хора и оборудване до труднодостъпни горски територии. Автомобилът е предоставен на община Кюстендил под формата на дарение от софийско дружество. Това стана факт след изпратено искане до кмета на община Кюстендил Петър Паунов. Директорът на РДПБЗН комисар Светослав Георгиев мотивира необходимостта от такъв автомобил с реалностите – повечето от населените места са в планински и полупланински и труднодостъпни райони с липсващи пътища и постоянни водоизточници. За гасенето на възникнали пожари в тях и намиращите се в съседство горски територии е необходимо съсредоточаване на повече хора и техника. В тези случаи човешкият фактор играе голяма роля за бързото ограничаване и ликвидиране на произшествието. На мястото на произшествието от решаващо значение е извършването на предварително разузнаване с цел правилната разстановка на участващите сили и средства. Трябва да се има предвид и отдалечеността на някои от населените места в област Кюстендил от районните служби. РДПБЗН – Кюстендил осигурява пожарната безопасност и защитата на населението на територията на общините Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Рила, Кочериново, Сапарева баня, Бобошево, Невестино и Трекляно, като горските територии заемат площ 167 052 ха, което представлява 54,2% от общата площ на област Кюстендил. Кметът внесе предложение в ОбС да бъде предоставен дареният на общината автомобил „Фиат Фулбек“ на стойност 53 000 лв. на РДПБЗН за обезпечаване и подобряване изпълнението на функциите и задълженията им. Решението за предоставянето на автомобила бе гласувано на сесия на Общинския съвет.