Дмитрий Медведев

Русия ще развива и занапред своята икономика и социалната сфера независимо от външнополитическия натиск и търговските войни. Това заявява премиерът Дмитрий Медведев в статия за сп. “Вопроси икономики”.

На фона на западните санкции страната трябва да води балансирана, независеща от конюнктурни съображения политика на дълговия пазар, посочва той. Русия изигра ключова роля в рамките на споразумението в Организацията на страните – износителки на петрол (ОПЕК ) плюс от май 2017 г. за намаляване на добива на нефт и в това сътрудничество се стреми да постигне именно баланс, но не и завишени цени, нито прегрят пазар. Москва прие бюджетно правило, намаляващо зависимостта на страната от петролната конюнктура; при все това проблемът за структурна промяна в руската икономика изобщо не губи актуалност, се казва в статията. Медведев нарича преувеличение дискусията за дългосрочна стагнация в Русия, при положение че спирането на спада не означава едновременно подновяване на растежа. “Между спирането на спада и растежа има доста продължителен период, когато се формират предпоставки за нова фаза на растежа”, обяснява той.

“Основната задача в Русия днес е преодоляването на бедността, а основа на социалната държава е пенсионната система”, заявява Дмитрий Медведев. Според премиера без предприетата от властите пенсионна реформа, вдигнала с 5 години възрастта за пенсия, делът на пенсионерите в страната би нараснал до 2036 г. до 30 процента от населението. “През последните 90 години продължителността на трудовия живот в Русия е намаляла от 41 г. за жените и 46 г. за мъжете съответно на 31 и 34 години, посочва авторът. Дистанционното обучение трябва да стане норма в руската образователна система. В наши дни способността за събиране и анализ на големи бази данни се превръща в основа на конкурентоспособността и на отделни бизнеси, и на цели държави”, отбелязва той. “Днес всички страни са навлезли в епохата на дигитална трансформация. И шансовете за лидерство, и рисковете да изостанем тук може да се окажат много сериозни, да не кажем фатални”, предупреждава министър-председателят на Русия.

По думите на премиера федерацията има добри изходни позиции в тази сфера. “Според доклад на Световната банка относно използването на информационно-комуникационни технологии в потребителската област Русия изпреварва тук страните от Европейския съюз и от Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Южна Корея и Бразилия”, напомня Медведев. “Най-важната функция на държавата не е директно да увеличава финансирането на технологичното развитие, а да създава пространство за изпреварващо регулиране, един вид привлекателен технологически офшор за реализиране на напредничави решения”, се казва в статията.

Според Медведев Русия разполага с достатъчно възможности, за да осъществи най-големите си национални проекти и да постигне поставените цели, включително да се нареди до 2024 г., когато приключва настоящият мандат на президента Владимир Путин, сред петте най-големи световни икономики. “Постигането на тази цел е важно не само по себе си, а като механизъм, осигуряващ на хората в Русия растеж на благосъстоянието и качеството на живота”, подчертава той. По думите на премиера с дивидентите, получени на тази развойна траектория, Русия ще може да посрещне 2024 г. с широк арсенал от възможности за идните поколения.