Симона Лазаркова, Михаела Иванова и Магдалена Стоянова – ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Дупница, участваха в 12-ите международни Цар-Шишманови дни в Самоков на тема „Памет – Наследство – Култура“, организирани от Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ в памет на участниците във войните за освобождение и национална независимост на България, съобщиха от учебното заведение.
Симона Лазаркова, Михаела Иванова и Магдалена Стоянова, ученици от 10.-12. клас с ръководител Маргарита Сапунджиева, учител по история и цивилизации и ръководител на клуб „ИстОрика”,  представиха своето изследване „Димитър Янакиев Бисеров-Околията – радетел за просвета и книжнина“.
Изследването представлява исторически очерк за един от най-дейните възрожденци на Дупница и духовен апостол на Северна Македония до Освобождението, борец за духовна независимост, учител и възпитател, поет, писател, преводач, черковен деец, основател на дупнишкото читалище „Зора“, типичен събирателен образ на възрожденските дейци на просветата и културата. В навечерието на празника на народните будители – 1 ноември, тяхната работа има особено значение, напомняйки ни за онзи момент от историята, свързан с духовното ни възраждане, подчертаха от учебното заведение.
На форума са участвали учени от България, Русия, Македония, Германия, Франция, Унгария, сред тях са откроени и възпитаниците на дупнишкото училище. Те са били поздравени от доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ – БАН и други учени, етнографи, фолклористи и историци.
„Участието в тази конференция се осъществи по идея и настояване на Евгени Марушев, член на ръководството на НЧ „Ген. Георги Тодоров”, който за съжаление вече не е сред нас. Научното съобщение на тема: „История, етнология и биография в ръкопис по граматика на Димитър Бисеров”, подготвено от него, беше прочетено от доц. д-р Веселка Тончева”, казаха от ръководството на училището.