Двамата астронавти са се приземили успешно

 

Двама космонавти извършиха принудително катапултиране две минути след излитането си с ракета “Союз” към Международната космическа станция и успяха да се приземят невредими в Казахстан.

Двамата трябваше да доставят провизии на космическата станция и да заменят сегашния екипаж.

Астронавтите Алексей Овчинин и Ник Хейг излитат точно в планирания час – 11,30 московско време. След отделянето на първата и втората степен и при задействането на последната степен на ракетата възниква проблем. Засега – неизвестен.

„Слава Богу, екипажът е жив. На 123-тата секунда се задейства аварийната спасителна система. Капсулата се отдели от кораба, парашутът се отвори и екипажът се приземи благополучно”, обясни Юрий Борисов – вицепремиер на Русия. Към мястото на приземяването веднага се отправят 4 спасителни хеликоптера и военен самолет с парашутисти, които първи достигат до капсулата. Командирът Овчинин вече е влязъл във връзка с центъра за управление на полета и е съобщил, че са живи. В такива случаи всички предстоящи изстрелвания се отменят до изясняване на причините и гарантиране сигурността на бъдещите полети, посочи Юрий Борисов.

По план и ако причините за инцидента се изяснят, следващият полет трябва да бъде извършен от дублиращия екипаж – руснак и французин, през декември.

Това не е първият сериозен инцидент при излитане на руска ракета. През 1975 година екипажът извършва аварийно катапултиране на капсулата на височина 185 километра и каца в планините на Монголия. Космонавтите изпитват натоварване 21 пъти повече от земното притегляне, но оцеляват и са спасени чак на следващия ден.

Другият е на 26 септември през 1983 година. 10 секунди преди старта се установява пожар в първата степен на ракетата и пускът е спрян, а капсулата с космонавтите се изстрелва аварийно. Достига височина от близо километър, при което екипажът изпитва натоварване 17 пъти по-голямо от земното притегляне. При приземяването няма пострадали.