Общината в турския средиземноморски окръг Мерсин създаде уникален по рода си парк за бездомни котки, който осигурява подслон, храна и забавления на своите обитатели, информира Анадолската агенция.

Паркът „Мяу“ е оборудван с охранителни камери, голямо игрище със съоръжения за игра на котките и естествена зелена зона. Храна се поднася два пъти на ден, водата в паничките се подменя автоматично и е осигурена ветеринарна грижа.

Сигурността на котките е гарантирана не само от видеонаблюдението, но и от специални места за достъп, които предотвратяват проникването на кучета или хора в парка. Паркът е основан през 2017 г. и се радва на нарастващ интерес от страна на котките. В момента броят на котките, които паркът приютява е около 100 000. “Паркът “Мяу” е първи по рода си”, казва Бурханеттин Коджамаз, кметът на Мерсин, пред Анадолската агенция.

“Местните хора обичат котките и затова ние създадохме за тях специално убежище, където да могат да живеят удобно”, споделя той. Котките остават в парка колкото желаят и са свободни да го напуснат, когато им се прииска. Паркът сам произвежда енергията, която потребява, чрез слънчеви панели.