Заедно днес ще отбележим една внушителна годишнина – 150 години от обявяването на Троян за град, който през годините се утвърди като вековно огнище на образование и култура, на буден дух и предприемачество, разцъфтяващо и днес.

Това заяви днес президентът Румен Радев в Троян, където бе гост по повод празника на града, съобщиха от прессекретариата на президента.

Всяко едно поколение продължава да развива традициите по уникален начин и аз приветствам ръководството на общината за усилията, които полага в търсенето на просперитет за този прекрасен край, каза той.

„Няма българин, който да не свързва името на града с поне няколко от неговите символи – опазените стари занаяти, автентичната троянска керамика и най-вече Троянския манастир „Успение Богородично“, каза още Румен Радев и допълни, че благодарение на подобни духовни и национални крепости през вековете нашият народ е устоял на превратностите на времето и е съхранил своите език, вяра и историческа памет.

В изказването си държавният глава подчерта, че когато говорим за Троян и неговите жители, няма как да не споменем и тълкувателя на българската народопсихология – Иван Хаджийски.

„Който иска да разбере повече за нашите нрави, нека продължава да чете и препрочита написаното от него. А който иска да види най-доброто от България, нека заповяда в Троян“, допълни Румен Радев.

В тържественото си слово президентът посочи, че величината на едно населено място не се измерва по неговите географски размери, а със силата на духа на неговите жители.

„За да опознаеш всеки един край, трябва да срещнеш неговите хора, да усетиш техния дух, да видиш тяхното гостоприемство и усмивките на лицата им, затова не е изненада, че Троян печели все повече приятели от близо и далеч, които отново и отново се завръщат, за да усетят силата и величието на Балкана“, заяви още държавният глава.

По време на тържествената празнична програма военнослужещи от Военно формирование 24430 изнесоха знамето на Троян под звуците на химна на града, изпълнен от Представителен духов оркестър на Сухопътните войски на Българската армия и Представителен общински младежки духов оркестър. По-късно флагът на града бе издигнат от кмета Донка Михайлова и военнослужещи.

По случай празника на града Ловчанският митрополит Гавриил отправи благодарствени думи и благослови жителите на красивия планински град. Сред присъстващите на площад „Възраждане“ в Троян бяха народни представители, представители на местната власт, делегации от побратимени и партньорски градове от Германия, Русия, Франция, стотици граждани.