Токсични материали, покрити с боя, са открити при обиска на саудитското консулство в Истанбул.

Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган в хода на разследването на изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги. Той е известен с критиките си срещу кралското семейство в Рияд. В неизвестност е от 2 октомври, след като влиза в саудитското консулство в Истанбул.

Претърсването на консулството в Истанбул продължи девет часа. То беше извършено от съвместен екип от турски и саудитски експерти. Във вторник проверката продължава и в жилищната част на дипломатическата мисия.

„Надявам се да стигнем до заключения, които да ни дадат разумно обяснение възможно най-скоро. В хода на разследването се проучват токсични материали, част от тях – боядисани. Всичко зависи от резултатите от проверката”, коментира турският държавен глава.

Разкритията за въпросните материали бяха направени, докато американският държавен секретар Майк Помпео се среща в Рияд с крал Салман и с престолонаследника Мохамед бин Салман. След това вероятно Помпео ще се отправи към Турция. Американски медии съобщават, че саудитците се готвят да признаят, че Хашоги е убит в консулството по време на разпит, който е излязъл извън контрол. Ако това се случи, за първи път Рияд ще поеме отговорност за изчезването на журналиста.

От Върховния комисариат по правата на човека на ООН призоваха да бъде свален дипломатическият имунитет на замесените в случая саудитски представители, припомня Нова телевизия.

Казусът провокира призив и на европейско ниво.

 

 

 

 

 

 

novini.bg