Шофьорът на “Юнион-Ивкони”, за когото се смяташе, че е пиян и щял да управлява автобус на компанията от “Виктория” в Лондон до София, е бил изряден. За това информират от фирмата превозвач в свое съобщение до медиите. Ето и изявлението на компанията без редакторска намеса:

„Рекетира ли БТВ „Юнион-Ивкони”? Или как медии си позволяват да изнудват с фалшиви новини?

 

Уважаеми граждани,

Уважаеми клиенти,

Уважаеми приятели,

Ние, ръководството на “Юнион-Ивкони”, се чувстваме длъжни да ви кажем истината и обясним причината за активното ни медийно присъствие в ефира на БТВ и някои други медии.

 

Фалшива новина

 

В последните няколко дни въпросната медия си позволи за пореден път да излъчи серия от репортажи, които внушават на аудиторията невярна информация и да показват кадри без съгласието на заснетите граждани. Последният сюжет: шофьор на “Юнион-Ивкони” в нетрезво състояние щял да управлява автобус по редовната ни линия от Лондон до София, но видиш ли благодарение на будни граждани, наши клиенти това не се е случило.

 

Фактите

 

Автобус с ДКН СВ 9941 КР, изпълняващ редовен курс по линията София-Лондон-София, следва да отпътува на 13 октомври 2018 г. от автогара “Виктория стейшън” в Лондон в 22,00 часа местно време. Графикът за работа на екипажите, който е изцяло съобразен с Регламент 561 на ЕК, предвижда шофьор 1, който е почивал повече от 48 часа в хотел в Лондон, да управлява автобуса до Германия (времето за шофиране без почивките е 9 часа), откъдето да застъпят шофьори 2 и 3, които също са почивали 24 часа в хотел, преди да застъпят. Шофьор 4, който е докарал автобуса до Лондон, следва да се придвижи паразитно (без да шофира) до Германия, където да почива 24 часа, откъдето да продължи по друга дестинация.

“Будните граждани” виждат пътник с униформа на “Юнион-Ивкони” (шофьор 4), в когото се усъмняват, че е пиян. Въпреки уверенията на шофьор 1 и на дежурните диспечери от  Централата в София, че набеденият шофьор 4 е пътник, който в този и следващия ден е в почивка, притеснените пътници викат полиция. Полицията констатира изрядността на документите и шофьорите и дори показва на пътниците резултата от пробата –  0,00 промила съдържание на алкохол в кръвта. Държим да отбележим, че във всеки момент – както в Лондон, така и във всяка крайна точка на която и да е наша международна линия, разполагаме с шофьор “на разположение”, който следва да обезпечи евентуален резерв при необходимост!

Автобусът отпътува със закъснение от автогара “Виктория стейшън”, но изпълнява курса по график в пълно съответствие с българската и европейската нормативна уредба – нещо, което вече е установено от контролните ни органи.

 

Предисторията

Извадки от договор за реклама за 50 000 лв. без ДДС месечно, изпратен на „Юнион-Ивкони” от мениджъра продажби в БТВ.

На 17 август 2018 г. мениджър продажби в БТВ оферира реклама за “Юнион-Ивкони” в медията. На 20 август 2018 г.  мениджърът в рекламния ни отдел отговаря: “Ще обсъдя нещата с ръководството, но чак такъв бюджет най-вероятно няма да са склонни да отделят.” Следва период на “преговори” и уточнения, в който няколко пъти бяхме “медийни герои” в подобни фалшиви новини.

На 27 септември мениджърът продажби в БТВ ни напомни за себе си, като ни изпрати договор за реклама за 50 000 лв. без ДДС месечно! По-долу ще видите извадки от него. Договорът не е подписан от нас.

 

Резултатът

 

Поредната порция фалшиви новини, целящи да демонизират “Юнион-Ивкони” и, разбира се, сме наясно, че ще продължат да бъдат продуцирани, за да “информират” аудиторията на “независимата и обективна, работеща в интерес на обществото българска медия” БТВ. А иначе – Свободата да избираме е отговорност.

Нашият отговор

 

Още днес, с това отворено писмо стартираме кампанията “НЕ НА РЕКЕТА С ФАЛШИВИ НОВИНИ”. Като посредством всички наши информационни канали, включително чрез социалните мрежи и брандинг върху автобусите ни, ще информираме гражданите за всеки опит за изнудване от страна на която и да е медия. Защото свободата да избираме е отговорност.

ПОСЛАНИЕТО НИ

 

Далеч сме от мисълта, че сме идеални. Напротив – ежедневно виждаме и се опитваме да отстраним стотици наши пропуски и грешки, но никога не сме си позволявали компромис с вашата сигурност. Започнахме с един и благодарение на усилията на екипа ни и вашето доверие днес оперираме с близо 400 автобуса. Изпълняваме огромна дори за европейските стандарти задача, като годишно изминаваме 40 милиона километра и реализираме 2 500 000 пътувания с ясното съзнание, че неудовлетвореността на дори и 1% от клиентите представлява огромна група от хора. Безплатно предоставяме социална обществена услуга под формата на отстъпки и намаления на стотици хиляди правоимащи граждани. Работим в един от най-трудните и нежелани за бизнес сектори, в който само в последните години фалираха 2/3 от операторите. С клиенти, със служители, с шофьори пред обективите на всички вас, пред медиите, включително и пред тези от тях, които в нас виждат “касичка”. А ние трябва да си свършим работата и да осигурим спокойствието на тези хора, от които зависи сигурността ви, защото не искаме и да помислим за ефекта от еднодневното преустановяване на обслужването ни.

Обещанието

 

Да срещнем адвокатите си в съда с тези на БТВ и на всички техни “репортери”, както и на медиите, позволили си да разпространяват фалшиви новини и да уронват авторитета на  “Юнион-Ивкони”. И да ви информираме за резултатите от всеки един процес. Съвсем скоро да ви разкажем за това кой, как и срещу какво мотивира някои т.н. “разследващи журналисти” да провеждат т.н. “журналистически разследвания”.

Екип “Юнион-Ивкони”

Договорът не е подписан от „Юнион-Ивкони”.

 

Чуйте звуков файл, разпространен от компанията “Юнион- Ивкони”.

ТУК