Общата стойност на новите съоръжения е близо 150 000 лева

Стотици деца събра Паркът на предизвикателствата в Перник, който беше официално открит. Паркът е разположен на 20 дка и се намира в местността Войниковец.

Лентата беше прерязана от кмета Вяра Церовска и министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Всички гости бяха посрещнати в комплекса от атрактивния огромен змей, който стана любимец и на малките, и на големите посетители.

„Щастлива съм, че в седмицата на Перник, когато е празникът на града, отваря врати най-атрактивният Парк на предизвикателствата“, сподели кметът Вяра Церовска. „Той е увеселителен, разнообразен със своите зони, които заедно с Централния градски парк, който изцяло сме обновили, и заедно с прекрасния Западен парк, намиращ се в непосредствена близост, ще дадат възможност на перничани и гостите на града да имат много места за отдих, почивка и изяви, развлечение и разговори. Тук има много интересни места, в които всяка възрастова група ще намери своето място“, коментира още Вяра Церовска.

Министър Аврамова не скри емоцията си, че й е изключително приятно да присъства на откриването на този прекрасен парк.

„С 22 млн. лв., които се влагат в социална, образователна, административна и пътна инфраструктура, в облагородяване на градската среда по ОП „Региони в растеж“, Перник ще се превърне в едно по-привлекателно и модерно място за живеене“, посочи министър Аврамова.

В центъра на парка е изградена сцена, подходяща за различни културни дейности и забавления. В близост до нея е разположена въжена градина на три нива заедно с кула с вита стълба със стоманена конструкция „хексагон“. В западната зона на обекта има специални трасета за планинско колоездене. В източната му част, сред съществуващата дървесна растителност, е изградена зона „Търсене на философския камък“. Обособено е място за разполагане на палатки. Там е оформено огнище и пилон за знаме. Три нови детски площадки са също част от зоните за активен отдих, както и специално комбинирано игрище. Навсякъде е осигурен достъп на хора с двигателни проблеми, също и за родители с детски колички. Разбира се, всичко това е обезопасено с инструктори, които ще водят смело жителите и гостите на града по стъпките им, когато решат да опитат своя кураж.

Предвиден е автомобилен достъп до централната част на обекта, където е съсредоточена по-голямата част от съоръженията и дейностите.

В рамките на проекта беше реализирана и

 

 

реконструкция на моста над река Струма,

 

 

 

който също беше официално открит днес от кмета Вяра Церовска и регионалния министър Петя Аврамова. Мостът свързва няколко квартала с централната част на града. Идващите коли от общините Трън и Брезник през него могат директно да отидат на вътрешноградската магистрала, без да утежняват движението през центъра на Перник.

„Мостът е изцяло обновен. Старата метална конструкция е подменена със стоманобетонна. Ширината на съоръжението е 9 метра, с две ленти за движение и тротоари за пешеходци от двете страни. Направена е пътна маркировка, монтирани са пътни знаци. Направени са и допълнителни парапети за безопасност“, обясни кметът Вяра Церовска.

Министър Аврамова поздрави кметския екип, че е включил в проекта именно такъв обект за подобряване на експлоатационните качества, за отводняването, за достъпност на хора в неравностойно положение.

Мостът в кв. „Варош“ е построен през 1952 година и от тогава до сега не беше ремонтиран, което затрудняваше движението на колите и гражданите в централната градска част.

В рамките на визитата си министър Аврамова посети и изграждащия се комплекс от четири детски площадки в Градския парк.

Заедно с кмета Вяра Церовска те разгледаха новите съоръжения, които са за различни възрасти и са разположени в пространството между детска градина „Родолюбче” и къщичката на Баба Яга.

Площадките са оборудвани със съвременни атрактивни уреди – от люлки, катерушки и трамплин за най-малките до маси за тенис за по-големите. Две от площадките – за деца до 3 години и от 3 до 12 години, вече са готови и се ползват от малчуганите.

Другите две се довършват в момента. Няма да липсват и въртележка, беседка и пейки, а настилката ще бъде ударопоглъщаща в различни цветове. Общата стойност на новите съоръжения е близо 150 000 лева, които са от капиталовите разходи на община Перник.