Канада е втората държава в света след Уругвай, която легализира притежанието и употребата на марихуана за развлечение, информира Би Би Си.

Специализираните магазини за продажба на канабис в Канада отвориха врати тази нощ на фона на неразрешени въпроси относно влиянието на марихуаната върху здравето, закона и обществената сигурност.

15 милиона домакинства получиха писма с подробности за новите закони.

Канадските провинции и общини се подготвяха в продължение на няколко месеца, за да прекратят забраната за употреба на марихуана.

В Нюфаундленд отвориха първите кофишопове за продажба на канабис.

Няколко анализа прогнозират недостиг на марихуана за развлечение през първата година на легализация, тъй като производството и лицензите все още не отговарят на търсенето.

Онтарио, най-населената провинция в Канада, ще започне продажба от следващата пролет, въпреки че жителите ще могат да си поръчват онлайн. В Британска Колумбия, една от провинциите с най-висока употреба на канабис, днес ще отвори само един законен кофишоп за марихуана.

Притежанието на канабис за първи път се превръща в престъпление в Канада през 1923 г., но за медицинска употреба марихуаната е легализирана от 2001 г.

Уругвай е първата държава в света, която легализира марихуаната за развлечение през 2013 г. Няколко американски щата също премахнаха забраната.

В Канада на публични места се разрешава притежание на марихуана до 30 грама, а в домашни условия е неограничено или до 150 грама само в Квебек.

Тези, които продават марихуана на деца, могат да влязат в затвора до 14 г.

 

 

 

 

 

 

 

news.bg