Разкриха колосална данъчна измама, продължила с години, състояла се в източването на 55 млрд. евро от страна на банки от националните бюджети в Европа, което е далеч по-голяма сума от досега предполаганото. Това става ясно от съвместно разследване на медии от цяла Европа.

Незаконните сделки, известни като cum-ex, разчитат на сложни данъчни измами, които са позволили на собственици на акции да претендират няколко пъти за възстановяване на данъци, платени само веднъж за изплащане на дивиденти – ефективно отклонявайки парите на данъкоплатците в джобовете на инвеститорите.

Досега оценките за щетите варираха от 5,3 млрд. евро според германското финансово министерство до 30 млрд. евро според информации в медиите.

Но съвместното разследване на европейски медии е стигнало до заключението, че най-малко 55,2 млрд. евро са били откраднати от 11 страни: Германия, Франция, Испания, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Норвегия и Швейцария.

Вероятно измислена от известния германски адвокат Хано Бергер, схемата cum-ex разчита на няколко инвеститора, които купуват и препродават акции в дружество помежду си около деня, когато компанията изплаща дивидента си.

Акциите променят собственика си толкова бързо, че данъчните органи не могат да определят кой е истинският собственик.

Работейки заедно, инвеститорите могат да претендират за множество отстъпки за данъка, платен за дивидента, и да разпределят печалбата помежду си – като бюджетът плаща сметката.

Скандалът cum-ex за пръв път избухна в Германия през 2012 г., като бяха стартирани шест наказателни разследвания и съдебен процес срещу Бергер и няколко търговци на фондовите пазари.

Настоящото разследване, ръководено от сайта за разследваща журналистика Correctiv и в което участват големи медии като германската обществена телевизия ARD и френския вестник “Монд”, изчислява щетите за всяка от страните, където схемата е била прилагана.

В Германия инвеститори са завлекли 31,8 млрд. евро, показват изчисленията на данъчния специалист проф. Кристоф Спенгел от Университета в Манхайм.

Междувременно френските данъкоплатци са били ощетени с “най-малко 17 млрд. евро”, италианските – с 4,5 млрд. евро, датските – с 1,7 млрд. евро, белгийските – с 201 млн. евро.

 

 

 

 

 

news.bg