Ако тръгна да искам оставката на Валери Симеонов силово, мигновено ще се счупи цялата конструкция и правителството ще падне. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Дубай по повод раздорите в коалицията.

“На пръв поглед искането на оставка от моя страна нарушава споразумението, че „Обединени патриоти“ взимат решения помежду си. Без решение на ОП не мога да направя нищо. Аз мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения”, каза още той.

“Въпреки че майките на деца с увреждания казват, че не търсят сваляне на правителството, с един подобен акт то ще падне”, допълни премиерът.

“Когато се касае за министри, излъчени от ГЕРБ по коалиционното споразумение, въпреки че ми се сърдят след това, не питам. Нося партийна отговорност към избирателите, които са ни изпратили тази част от управляващата коалиция. Нашите партньори са в по-сложна ситуация. ОП са три партии и помежду си имат споразумение. След това с тях трите сме подписали ние нашето, знаейки през цялото време колко различни сме в своите програми и разбиране. Така бяха отредили българските избиратели, така го направиха”, разкри още министър-председателят.

“Тук се надявам колегите от “Обединени патриоти” да си решат различията, видно е различието между Волен Сидеров и Валери Симеонов, но когато са си слагали подписите, е трябвало да мислят и да се държат като отговорни хора. Дезертьорството не решава проблемите. Моралния акт аз го изразих”, категоричен бе Борисов.

“Още преди дни поднесох извинения от името на Валери Симеонов за думите му. Искам да помоля и майките, и протестиращите, защото от самото начало работим заедно, за да може и двата закона да влязат заедно. Сега в сряда съм създал организация от ГЕРБ да минат през комисии, да се гледат в парламента и да бъдат приети. Ще видите в сайта на Министерския съвет проектобюджета, където сме отпуснали 150 милиона допълнително”, каза Борисов.

“Призовавам майките на деца с увреждания заради каузата си да изчакат да свършим работата. По време на тройната коалиция и на служебното правителство само за два месеца с над 100 млн. събраха приходните агенции по-малко. Искат пак да се случи същото – аз не ги съветвам. Виждам какво има отстрани“, коментира Борисов.

“Какво искате да направя, да си подам аз оставката вместо Валери Симеонов и така да хвърля страната в тежка катастрофа? Няма да стане – стискам зъби и си върша работата и мисля, че си я върша добре, имайки предвид какви са показателите на страната и как ни приемат навън”, завърши Бойко Борисов.