Кристиан Вигенин

Водещи членове на Парламентарната асамблея на ОССЕ пристигат тази седмица в грузинската столица Тбилиси за финална подготовка на мисията за наблюдение на президентските избори, които ще се проведат на 28 октомври. Българският депутат Кристиан Вигенин е определен от действащия председател на ОССЕ – външния министър на Италия Енцо Миланези – да бъде специален координатор, който ще води краткосрочната мисия на ОССЕ за наблюдение на изборите и ще представи предварителните резултати от мисията по време на пресконференция на 29 октомври в Тбилиси, съобщават от пресцентъра на БСП.

„Тези избори са важни както за самите грузинци, така и за международната общност и ще бъдат пореден тест за зрелостта на грузинската демокрация”, заяви Вигенин. „Като наблюдатели ние ще следим критично изборния процес, оценявайки неговата съвместимост с ангажиментите, поети от всички страни от ОССЕ по отношение на провеждането на избори и ще предоставим честна и балансирана оценка, основаваща се на възможно най-широка информация”, увери бившият външен министър на България.

Парламентаристи от ОССЕ, наблюдатели, акредитирани от ОССЕ/БДИПЧ, от Парламентарната асамблея на НАТО, от ПАСЕ и от Европейския парламент ще обединят усилия в тази мисия. Като цяло ОССЕ очаква повече от 350 наблюдатели да действат в изборния ден на територията на Грузия. Сред наблюдателите от българска страна освен Кристиан Вигенин, който е и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ, ще бъде и Петър Витанов от Парламентарната асамблея на НАТО. Това е дванадесетият път, в който Парламентарната асамблея на ОССЕ сформира мисия за наблюдение на избори в Грузия, в това число президентските избори през 2013 г. и двата тура на парламентарните избори през 2016 г. Наблюдателната активност на ПА ОССЕ в Грузия датира от 1995 г.