Ректорът на Икономическия университет в Атина затвори висшето учебно заведение, за да предпази студентите от разпространението на наркотици.

Ректорът на университета Емануил Гиакумакис е издал заповедта заради непрестанни сигнали и оплаквания на студенти от наркодилъри и наркомани, които се разхождат из двора и дори аулите на заведението, информира кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Студентите се оплакват, че положението вече е излязло извън контрол – сградата на университета се превърнала в сборище на наркомани, а дилъри предлагали наркотици навсякъде.

Студентите посочват, че се страхуват да посещават учебните занятия.

Пред медиите ректорът Гиакумакис информира, че се е обърнал за помощ към всички ресорни служби от Министерството на здравеопазването до общината в Атина и органите на реда. По думите му досега на този призив не се е отзовал никой, няма никаква реакция.

Студентите описват потресаващи случки на наркомани в тежка форма, които дори вземат наркотици в учебните зали.

“Навсякъде в двора на университета намираме спринцовки, а дилъри предлагат безпрепятствено наркотици”, съобщават от ръководството на Студентския съвет към университета.

Ректорът е категоричен, че висшето учебно заведение ще остане затворено, докато властите не премахнат всички рискове за живота и здравето на студентите.