Бойни самолети на Израел са ударили позиции на “Хамас” в Ивицата Газа тази сутрин в отговор на ракетен огън от палестинския анклав към южната част на Израел, съобщиха от израелската армия, цитирани от “Франс прес”.

Израелските изтребители са ударили военен лагер в северната част на Ивицата Газа, както и тренировъчно съоръжение и обект за производство и съхранение на боеприпаси в южната част на Газа, се уточнява в изявлението на израелската армия.

“Хамас”, които контролират Газа, обявиха, че няма жертви при израелските удари.

Говорител на израелската армия посочи, че рейдовете са в отговор на ракети, изстреляни от Газа, които не са причинили никакви жертви или щети, но са избегнали противоракетната система “Железен купол” на Израел, предизвиквайки разследване на пропуска.

Това е първият подобен огън от Газа от 17 октомври, когато ракета предизвика големи щети на къща в южния израелски град Беершеба, което предизвика около 20 ответни израелски въздушни удара и временно спиране на доставките на гориво за Газа.

“Хамас” и техните съюзници отрекоха, че са извършили неотдавнашния ракетен огън, обвинявайки отцепнически групи, опитващи да саботират ООН и опитите на Египет да посредничи за дългосрочно примирие в замяна на разхлабване на опустошителната 11-годишна блокада върху бедния палестински анклав.

Ала Израел многократно се зарече да държи “Хамас” виновен за всякакъв ракетен огън, независимо кой е изстрелял ракетите.

“Терористичната групировка “Хамас” е отговорна за всички събития, които се проявяват в Ивицата Газа и идващи от нея”, изтъкнаха от израелската армия.

Последното разразяване на напрежението идва след месеци на палестински протести по границата с Газа, които предизвикаха кръвопролитен отговор от страна на израелските военни.