Мария Габриел

Европейският ден за борба с трафика на хора ни дава възможност да обърнем по-голямо внимание на опасностите от съвременното робство. Казваме „не“ и изразяваме нашата непримиримост към този вид престъпления. Това е един прекрасен повод да покажем какво е свършено и какво още предстои. Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на конференция „Трафик на хора и киберпрестъпления“, предаде репортер на Novini.bg.

Новите технологии ни дават нова по-различна картина за мащабите на това престъпления. Те са много по-големи, затова ключовата дума е превенция. Трябва да обърнем внимание на информационни кампании. Даваме си сметка от необходимостта от все по-голямото сътрудничество между службите и доставчиците на интернет. В рамките на една година изминахме немалък път. Вече имаме подготвени законодателни мерки в тази посока.

При такива случаи винаги мислим за жертвата. Има кризисни центрове, но много важно е веднъж жертвата, излязла от този порочен кръг, да има възможност тази част от миналото й да не хвърля сянка върху живота й и да й пречи да продължи напред, заяви Габриел.

Трябва да си дадем сметка, че новите технологии крият опасности, но и възможности за борба с трафика на хора. Посланието от всичко, казано дотук, е, че само когато сме заедно, можем да постигнем резултати. Трябва да излезем с конкретни послания, даващи надежда на жертвите на трафика на хора, и да се противопоставим на това съвременно робство.