НАТО започва днес в Норвегия най-големите си маневри от края на Студената война – начин да се напомни на Русия за солидарността на съюзниците въпреки съмненията, които вся президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Около 50 000 войници, 10 000 автомобила, 65 кораба и 250 летателни апарата от 31 страни ще участват в маневрите “Единен тризъбец 2018” (Trident Juncture 2018), които целят да обучат Атлантическия алианс да оказва помощ на свои членове в случай на агресия, пише „Франс прес”, цитирана от БТА.

“Обстановката в областта на сигурността в Европа се влоши значително през последните години”, подчерта генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг.

“Единен тризъбец” изпраща ясно послание на нашите страни членки и на всеки потенциален противник: НАТО не търси конфронтация, но ще бъде готов да защити всички съюзници срещу всички заплахи”, заяви той на пресконференция вчера.

Макар че този “потенциален противник” не се посочва официално, в умовете на всички е Русия. Тя демонстрира военната си сила и има 198-километрова обща граница с Норвегия в Далечния север.
Руската армия анексира Крим, продължава да дестабилизира източната част на Украйна, засилва своите военни възможности в Арктика и през септември проведе най-големите маневри в историята си в Далечния изток.

“Антируско” учение

От своя страна, посолството на Русия в Осло заяви, че вижда в “Единен тризъбец” “антируско” учение. “Подобна дейност изглежда провокационна, дори и ако се опитват да я оправдаят с чисто отбранителни цели”, каза дипломатическото представителство.

Москва от месеци изразява недоволство от текущото засилване на западната военна мощ в региона. САЩ и Великобритания решиха да ускорят разполагането на свои военни сили в Норвегия, за да аклиматизират войските си за боеве при тежки студове.

В началото на октомври говорителката на руската дипломация Мария Захарова порица “дрънкането на оръжие” и обеща “ответен удар”.

“Водещите страни от НАТО засилват военното си присъствие в региона, в близост до границите на Русия. Подобни безотговорни действия ще доведат задължително до дестабилизиране на политическата и военната ситуация в Севера и до нарастване на напрежението”, отправи критики Захарова.

Напрежението се засили допълнително в събота, когато Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Обвинявайки Русия в разработването на нова ракета, 9М729/SSC-8, американският президент заплаши да увеличи ядрения арсенал на своята страна.

Беше ли потвърден чл. 5 от Договора за НАТО?

Макар че Доналд Тръмп прави противоречиви изявления за своите ангажименти към НАТО, особено за чл. 5 и задължението за колективна отбрана, американската армия участва в “Единен тризъбец” с най-големия контингент, включващ над 14 000 войници и военноморска авиационна група.

“Обучаваме се в Норвегия, но, разбира се, уроците, научени от “Единен тризъбец”, са валидни и за други страни”, отбеляза Столтенберг.

Във вторник четирима американски войници бяха леко ранени при верижна катастрофа на камиони, пренасящи техника.

Освен 29-те страни членки на Атлантическия алианс, в учението, което ще продължи до 7 ноември, участват Швеция и Финландия.

Поканени са по двама наблюдатели от Русия и Беларус. Генералният секретар на НАТО изрази надежда Русия “да избягва всякакво опасно поведение”.