Хористите: Няма да пеем в черквата, искаме да върнат поп Ангел Кочев

 

Петричани протестираха в подкрепа на отстранения свещеник Ангел Кочев пред храма „Успение Богородично“. За втори пореден път жителите на общината отказаха да влязат на неделната служба, тъй като не са съгласни с освобождаването на свещеника от поста архиерейски наместник и заместването му с нов – отец Павел. Протестът бе мирен. За разлика от миналата седмица, когато се стигна до сблъсъци в черквата, сега недоволството беше изразено с демонстративно неучастие в светата литургия. Новият архиерейски наместник отец Павел Милушев, за когото хората твърдят, че няма нужните духовни качества, не беше на църковната служба. Хористите също отказаха да влязат в храма. „Ние няма да пеем в черквата в знак на протест заради начина, по който се постъпи с поп Ангел. На тоя етап искаме неговото връщане“, каза църковният певец Здравко.
Следващата седмица недоволните от решението на Неврокопския митрополит Серафим обмислят да направят шествие до черквата „Свети Димитър Солунски” в близкото село Ръждак, където е преместен да служи отец Ангел Кочев. Преди дни от Неврокопската епархия призоваха хората да спрат с недоволствата и поясниха, че свещеникът е сменен заради възрастта му и други факти, които отказаха да коментират. Изразиха надежда, че в деня, когато се дава и взема прошка, е време за помирение.

 

 

 

1 коментар

  1. Както пишете”петричани”,означава че всички граждани на Петрич,около 30 хил.души протестират и ще правят шествие.Както виждам на снимката,малко група от миряни са там.Разходете се из града и питайте хората какво мислят,за кого и какво точно,защото има различни мнения за много свещеници,вкл.и за тези за които се отнася протеста.Вземете интервю с новият арх.Павел….Отидете при Владиката и от него вземете интервю,запишете го на видео….Искайте от Св.Синод изявление,решение и пр.

Comments are closed.