Лютви Местан
  • Според магистратите наложената мярка е “прекомерно ограничение”

 

Окръжният съд в Кърджали е отменил мярката за забрана за напускане пределите на България, наложена на Лютви Местан с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Кърджали, посочват от съда.

Тя му бе наложена на 15 април след привличането му като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост като участник в катастрофата по пътя за Гърция към ГКПП „Маказа”, при която загина 6-месечно бебе.

Съдът приема, че забраната понастоящем се явява прекомерно ограничение, надхвърлящо целите, заложени в същината на тази мярка за процесуална принуда. Според магистратите и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина.
Определението на съда е окончателно, допълват от съда.

Главният прокурор с надзор по разследването срещу Лютви Местан

След молби на родителите на загиналото при катастрофата с Лютви Местан дете, а и заради това, че той бил публична личност, от днес разследването на инцидента вече е под надзора на главния прокурор. От прокуратурата съобщиха още, че Цацаров възложил дори на върховни прокурори да оказват засилена помощ на колегите в Кърджали. Прокуратурата обясни още, че делото било с фактическа и правна сложност и засилен обществен интерес./ДАРИК и БТА