Бистричани въртят агнетата на чеверме.
  • Празнуващите видяха първото задояване на овцете и как се прави сирене от млякото

  • Местният фермер Димитър Капсъзов черпи с пита кашкавал, 80-годишната Йорданка Мухчиева впечатли с плитка от 1,20 м

 

Народни обичаи от едно време бяха пресъздадени по автентичен начин в дупнишкото село Бистрица. Млаки и големи се събраха в центъра на селото, за да видят гергьовските люлки и печените агнета на чеверме. Присъстващите имаха шанса да видят как се прави и първото задояване на овцете, като след това първото мляко бе сварено на огнище на мегдана в селото.

Готвачът Светослав Георгиев разкъсва печеното агне за празнуващите.

Жени в народни носии показаха как се приготвя сирене и кашкавал от млякото. Кметът на Бистрица Кирил Огненски със съдействието на община Дупница решиха от тази година да въстановят прекъсната от 50 години традиция в селото по посрещането на Гергьовден. Дъждът не изплаши бистричани, които играха хора и се веселиха.

Спас Михайлов с кмета Методи Чимев, Емил Гущеров и Йордан Йорданов

Танцьорите от ансамбъл „Рила” с хореограф Кирил Амбарков поведоха хорото, а народната певица с бистришки корен София Илиева от ансамбъл „Филип Кутев” и музикантът Иво Фильов огласиха планината с песните си. Проведе се и тържествена литургия в храма „Вознесение Господне” в центъра на селото.

Бистришкият фермер Димитър Капсъзов покани зам.-кмета Милев на трапезата си.

Местният фермер Димитър Капсъзов почерпи празнуващите с пита кашкавал, произведен в Бистрица. Дарители от селото дадоха три агнета за празника, за да се спази традицията за курбан с агнешко. В голям казан до чевермето къкреше и традиционната бистришка агнешка супа. С цялото приготовление на агнетата и супата се заеха мъже от Бистрица, като майстор готвач на супата бе Светослав Георгиев.

Хореографът Кирил Амбарков с малките си танцьори
Кметът Кирил Огненски и зам.-кметът Крум Милев

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев, зам.-кметът Крум Милев и др. също уважиха празника на бистричани. Очите на присъстващите събра и осемдесетгодишната бистричанка с най- дълга плитка – метър и двадесет, Йорданка Мухчиева.

За всички празнуващи имаше по парче богородична питка, зелева салата, бистришки кашкавал и сирене, парченце печено агнешко.

 

Танцьорите на ансамбъл „Рила”

 

1 коментар

  1. Нали всичко оправихте, Мизерия навсякъде, Пир по време на чума. А дано е за последно , за някои , Досадихте.

Comments are closed.