В Благоевград бяха официално запалени коледните светлини, което премина с празничен концерт на деца от школи в града и пристигане на Дядо Коледа. Тази година в края на церемонията нямаше традиционна заря.

Много хора са негодували срещу липсата на празнична заря, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград.
Официалната позиция на кмета на града Румен Томов е, че средствата, които биха били изразходвани за заря, трябва да бъдат пренасочени към по-значима кауза, каквато е каузата на едно дете, посочват от общинския пресцентър. Сигурен съм, че по-голямата част от гражданите на общината ще проявят разбиране и ще одобрят решението, което взех, е допълнил кметът. Средствата ще бъдат дарени на единайсетгодишния Деян Апостолов, който се нуждае от лечение.

Целият коледен фестивал ще премине под надслов “Добрият дарява надежда”, затова и в празничната вечер е по-добре да се лишим от зарята, а да дарим надежда на Деян, е коментирал още градоначалникът.
Средствата, отделени от общината за миналогодишната заря, с която е завършила церемонията по запалването на светлините, е струвала на общината 3500 лева, съобщават още от пресцентъра. Равностойността на тази сума ще бъде дарена за каузата.

Иначе празничната програма в Благоевград започна с коледно шествие, което тръгна от сградата на Съдебната палата и стигна до площад „Г. Измирлиев“. В шествието се включиха децата от Детско-юношески духов оркестър към ЦЛТРДБ, ученици и граждани на Благоевград. Празничният концерт бе изцяло с участието на талантливите деца от Благоевград: Музикално училище “Престо“, Вокална група “Мая” към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Школа по балет “Кроазе” към ЦЛТРДБ, Танцов клуб “Блясък” към Военен клуб-Благоевград, Клуб по спортни танци “Импулс” към Военен клуб – Благоевград, Вокално студио “Фа диез”, Школа по съвременни танци към ЦЛТРДБ. Водещ на събитието бе Силвия Домозетска. Хиляди благоевградчани бяха дошли, за да присъстват на тържествената церемония по запалване на коледните светлини.