Ще има осигурени 40 болнични легла, както и изолирано помещение в бившето инфекциозно или белодробно отделение в болницата в Кюстендил, при възникване на заболяването коронавирус. Това информира областният управител Виктор Янев след проведеното спешно заседание на Кризисния щаб към Областния медицински съвет в Кюстендил. Заседанието се проведе във връзка с предприетите мерки срещу възникналия в страната коронавирус. Областният управител призова хората да спазват всички противоепидемични мерки, лични хигиенни навици, да запазят спокойствие и да се доверят на специалистите. Мерките, наложени по-рано в областта, остават.

В цялата страна се преустановяват посещенията на културни мероприятия, в това число и кина. Провеждането на спортни мероприятия трябва да се извършва без публика. Друга мярка е забраната за провеждане на всякакви масови мероприятия, в които участват деца.

По време на заседанието на Областния медицински съвет в Кюстендил бе създадена организация за осигуряване на леглови резерв в лечебните заведения, ако има регистрирани случаи на територията на област Кюстендил. Относно готовността за разкриване на допълнителна леглова база от 40 легла в МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в гр. Кюстендил докладва директорът на РЗИ д-р Златко Величков.

По време на срещата бе докладвано също, че директорът на РЗИ-Кюстендил е посетил ГКПП „Гюешево“ и „Олтоманци“. Установено е, че и на двете ГКПП-та имат готовност до една седмица да бъдат обособени изолирани помещения. Ако има регистриран случай на коронавирус на територията на община Кюстендил, има опасност празникът „Кюстендилска пролет” да отпадне. Областният управител изрази надежда това да не се случи и уточни, че тепърва предстоят разговори.Предстои да се обсъди и дали ще бъде удължена грипната ваканция за учениците.