Тръмп очаква пикът на смъртността в САЩ да е след 2 седмици

– 3 милиарда и 380 милиона души в около 80 държави по света живеят в принудителна или самоналожена изолация в опит да се спре разпространението на коронавируса, изчислява АФП. Това е около 40% от световното население. Карантината е задължителна за около 2,5 млрд. души в 42 държави и територии, но хората могат да излизат от домовете си, за да пазаруват, да ходят на лекар или на работа.

– Черна гора поиска помощ от НАТО в борбата срещу коронавируса. До Центъра на НАТО за управление на кризи и реакция при бедствия е изпратена молба за 5,6 млн. защитни маски, около 500 хил. маски с филтър, 6,5 млн. ръкавици, 250 000 очила и визьори, 336 000 хирургически престилки, 150 000 водоустойчиви престилки и 1 млн. хирургически шапки за еднократна употреба. Правителството в Черна гора също така е заявило, че има нужда от 320 респиратора, 20 бронхоскопа, 40 ларингоскопа, 20 аспиратора, 50 апарата за ЕКГ и два дефибрилатора. НАТО не разполага със собствено медицинско оборудване, но помага с логистика и транспорт.

– Сърбия дава еднократна помощ от по 100 евро на всички пълнолетни граждани на страната като част от икономическите мерки срещу кризата, предизвикана от коронавируса, съобщиха местните медии. Около 5 млн. души ще получат тази сума. Властта в Белград планира също така да отпусне 5 млрд. евро под формата на заеми и субсидии на бизнеса, за да им помогне да се справят с икономическите последици от COVID-19. Жертвите на коронавируса в Сърбия са 13, а заразените са над 740.

– Клиентите на супермаркетите в Австрия задължително трябва да носят предпазни маски, предвижат нови правителствени мерки в борбата срещу разпространението на коронавируса. Маски ще се продават на входовете на магазините и цената им ще бъде символична.

Властите предвиждат най-рано в края на април или началото на май да бъдат отворени магазини, различни от тези за хранителни стоки и аптеките. Но при строго определени правила, като максимално допустим брой клиенти в магазина. Очаква се след края на май врати да отворят ресторантите, като първо ще работят само през деня. Баровете и нощните заведения ще приемат клиенти вероятно от юни.  отнеме повече време. Евентуално през юли може да се очаква и отварянето на границите и летищата, но също при определени ограничения. Ограниченията за придвижване ще останат в сила поне до началото на май, като мерките ще бъдат премахвани поетапно. Очаква се за възрастните и хората от рискови групи ограниченията за придвижване да останат в сила до есента, твърдят австрийските медии.

– Австралия ще ограничи социалните събития от 10 само до двама души;

– Мерките в САЩ за социалното дистанциране ще бъдат удължени най-малко до 30 април;

– Ще изминат шест месеца, преди Обединеното кралство да се върне към нормалното си състояние, казва заместник-главният лекар на Великобритания;

– Министър-председателят на Индия поиска прошка за наложената строга карантина и ограничения за гражданите;

 Вече има повече от 720 000 заразени в световен мащаб и почти 34 000 смъртни случаи;

От появата на вируса в Ухан до момента общо 33 984 души са починали от усложнения след заразяване с коронавируса. Ето десетте държави с най-голям брой смъртни случаи:

Италия – 10 779

Испания – 6803

Китай – 3308

Иран – 2640

Франция – 2611

САЩ – 2493

Великобритания – 1231

Холандия – 772

Германия – 541

Белгия – 431

Източник: Университетът “Джонс Хопкинс”

—————-

Президентът Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че пикът на смъртността, причинена от коронавируса в САЩ, се очаква след две седмици, предаде АФП. По време на брифинг в Белия дом Тръмп обяви, че удължава мерките на правителството за „социално дистанциране“ до 30 април. “Различните модели показват, че пикът на смъртността вероятно ще бъде достигнат след две седмици”, каза президентът на САЩ. “Следователно ние ще удължим нашите насоки (за строги мерки) до 30 април, за да забавим разпространението (на вируса)”, каза Тръмп. Той очаква, че страната “ще бъде на път към възстановяване” до 1 юни – така, че промени предишната си по-оптимистична прогноза за спад на заразяванията около Великден /12 април/. “Нищо не би било по-лошо от обявяването на победа, преди победата да бъде спечелена”, добави Тръмп. “Това би била най-голямата загуба от всички”.

Президентът говори и за мерките, предприети от лекарите. Той каза, че е било одобрено прилагането на “бързи тестове”, при които резултатите за наличие на заразяване с Covid-19 се получават в рамките на пет минути. По този начин ще бъдат тествани лекари, медицински сестри и други здравни работници.

Междувременно антивирусното лекарство – хидроксихлорохин – се прилага в момента на 1100 пациенти в Ню Йорк, каза Тръмп. “Нека видим как работи, може да имаме някои невероятни резултати”. Според американският президент експертите изследват и възможностите на кръвопреливането за лечение на болни, чрез използване на кръв, взета от хора, които са се възстановили след заразяване с коронавируса. По-рано вчера Тръмп обвини болниците в някои щати, че са се “презапасили” с респиратори, маски за лице и други критично нужни медицински консумативи.

Броят на жертвите от новия коронавирус в щата Ню Йорк надхвърли 1000 души по-малко от месец след появата на първия случай на болестта. Броят на жертвите в Ню Йорк Сити нарасна до 776. Новите данни за целия щат ще бъдат съобщени по-късно в понеделник, но с поне 250 смъртни случая извън града още в неделя сутринта, общият брой на починалите в щата възлиза на най-малко 1026, отбелязва агенцията.

– Бебе на възраст под 1 година е починало от коронавуриса в Чикаго. В ход е пълно разследване на смъртта на детето, обявиха здравните власти в щата Илинойс.  Досега се смяташе, че COVID-19 не е фатален за малки деца и бебета. „Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим разпространението на този смъртоносен вирус. Според данните в американския щат Илинойс възрастните са най-рисковата група за усложения при коронавируса и над 85% от смъртните случаи са на хората над 60 г.

 – Заразените в Израел станаха 4347, предаде ТАСС. За последното денонощие броят им се е увеличил с 482. Състоянието на 80 души се оценява като тежко, 134 човека са оздравели, починали са 15 души, диагностицирани с коронавирус. Първи случай на зараза в Израел беше регистриран на 27 февруари у човек, върнал се от Италия. Първият смъртен случай в страната датира от 20 март. Сътрудник на израелския премиер Бенямин Нетаняху също е дал положителен резултат на теста за коронавируса./СЕГА