• 200 бр. предпазни маски бяха предоставени на председателя на БЛС- Благоевград д-р Дафина Тачова за нуждите на семейните лекари

  • В момента 159 души в общината са под карантина

Президентът Румен Радев бе на посещение в Благоевград и взе участие в продължилото близо два часа заседание на Оперативния кризисен щаб в града. Президентът обяви, че ще предложи на здравния министър във всеки един областен град да се обособи само една болница, в която да се лекуват заразените от коронавирус, за да може останалите здравни заведения да посрещат други спешни или не спешни случаи.

По време на заседанието бяха набелязани конкретни мерки във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на коронавирус. Коментира се координацията на действията между РЗИ и община Благоевград във връзка ежедневното уведомяване за лица поставените под карантина. В момента те са 159 лица, чиито контрол върху карантината им се осъществява от служителите на 1-во и 2-ро РУ на МВР-Благоевград.

Кметът инж. Румен Томов предложи мярка при установяване на положителна проба на коронавирус, входът пред дома на лицето да се дезинфекцира от община Благоевград.

Обсъдено бе с ръководителите на болниците за необходимата медицинска апаратура за интензивно лечение на пациенти, нуждаещи се от реанимационна помощ.

Предложено бе от управителите на МБАЛ-Благоевград , МБАЛ-ПУЛС и Специализираната болница по онкология „Свети Мина“ за обособяване на една структура / стационар за интензивно лечение на болни с коронавирус/ между лечебните заведения за болнична помощ на територията на община Благоевград.
В Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания има обособено отделение с 15 легла, монтирана е вискокачествена станция за сгъстен въздух – винтов компресор и изсушител. Пред щаба бе представена информация за потребителите на социалната услуга –домашен социален патронаж, които са 170 на брой. На територията на община Благоевград от 18 март има сформиран Оперативен щаб. Служители на община Благоевград, сред тях медицински сестри и психолози заедно със служители на БЧК, обслужват всеки ден, включително събота и неделя, лицата които подават заявки за храна от първа необходимост и медикаменти на горещия телефон в Оперативния щаб. До момента са постъпили 170 обаждания, сред тях такива на хора, които се нуждаят от психологична подкрепа, поради изолацията им по време на извънредното положение. Пред членовете на кризисния щаб бе пояснено, че в Оперативният кризисен щаб към община Благоевград продължават да се раздават предпазни маски на нуждаещите се лица.

След заседанието бяха предоставени 200 бр. предпазни маски на председателя на БЛС- Благоевград д-р Дафина Тачова за нуждите на общопрактикуващите/семейни/ лекари в Благоевград.

200 бр. предпазни маски са дадени и на служителите на двете РУ на МВР-Благоевград. Предпазни маски са предоставени и на началника на РСПБЗНС – гл.инспектор Боян Кондуров.

Президентът Румен Радев, благодари за създадената организация и усилията на Кризисния щаб. Държавният глава подчерта, че пред общинското ръководство стоят тежки задачи за решаване. Президентът апелира, за спазване на указанията на Министерство на здравеопазването и приветства идеята за обособяване на едно отделение, с цел да се намали риска от блокиране на здравната система и предоставяне на възможност за обслужване на болни с други заболявания.
„Всички лекари, медицински специалисти, служители на полицията са ценни. Пазете се!“ – призова държавният глава.
„Кураж и вяра, да бъдем разумни и сплотени в тежката ситуация“, пожела президентът Румен Радев.

Кметът инж. Румен Томов , също благодари на екипите на РУ на МВР- Благоевград, които изпълняват 12-часови дежурства на контролните пунктове около Благоевград. Както и на здравните работници от всички структури, които участват в грижата за жителите на община Благоевград.

Георги Аргиров