Поредица от земетресения без щети и човешки жертви разтърсиха Турция в последните дни. Последният по-силен трус с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер беше регистриран вчера вечерта в района на курортите Мугла и Мармарис в западната част на страната.

Малко след 7 часа тази сутрин в същия район беше регистриран още един относително силен трус с магнитуд от 4,4 по скалата на Рихтер, който е бил усетен и в най-големия град в съседство – Измир. Трусът е един от 16 по-слаби вторични труса с различна сила, засечени в района.

След земетресението около 21 часа вчера множество хора са излезли в парковете и крайбрежните алеи в селищата, където земетресението е било усетено.

Преди дни в западната област Маниса беше отчетено земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер, което усетиха и жителите на Истанбул, Измир и Бурса. На 25 юни пък сходен по сила трус притесни хората в най-източната област Ван.

Последното земетресение в Турция, довело до смъртен случай, беше на 14 юни в източната провинция Бингьол. Тогава загина 1 човек. Най-опустошителното земетресение в Турция в последните месеци беше през януари, когато в община Сивридже в източната област Елязъг загинаха 39 души./БНР