До 800 милиона деца по света се тровят с олово от водата и въздуха, предупреди ООН в специален доклад за “мащабната и неизвестна досега” криза в здравеопазването.

Смята се, че едно на всеки три деца има нива на олово – мощен невротоксин – в кръвта си, които изискват незабавни действия за предотвратяване на дълготрайни щети, се твърди от детския фонд на ООН.
„С малко ранни симптоми, оловото мълчаливо опустошава здравето и развитието на децата, с евентуални фатални последици“, заяви Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.
Излагането на олово в детска възраст води до редица поведенчески проблеми, както и до увреждане на бъбреците и сърдечносъдови болести по-късно в живота.
Проблемът, който се среща изключително много в Южна Азия, струва на страните с нисък и среден доход почти 1 трилион долара.
Замърсяването с олово идва от различни източници, включително пещи на открито, боя и бензин. Оловни тръбопроводи в много страни отлагат също опасни нива на химичното вещество в запасите от питейна вода.
В доклада на ООН се казва, че водещ източник на токсина са нерециклирани или неправилно изхвърлени автомобилни акумулатори. В страните, в които отравянето с олово в детска възраст е най-разпространено, броят на превозните средства на пътя се е удвоил от 2000 г. насам.
Анализът на поглъщане на олово в детска възраст е извършен от Института за оценка на здравните показатели, водеща световна здравна изследователска група, частично финансирана от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Той установява, че докато нивата на оловно съдържание в кръвта на децата в по-богатите страни намаляват през годините, в по-бедните страни проблемът се е увеличил драстично.
„Добрата новина е, че оловото може да се рециклира безопасно, без да застрашава работници, техните деца и околните квартали“, казва Ричард Фулър, президент на благотворителната организация, която ръководи проучването.
Той каза, че икономическата и социалната възвръщаемост от инвестирането в намаляване на замърсяването с олово може да бъде “огромна”.
“Подобрено здраве, повишена производителност, по-висок коефициент на интелигентност, по-малко насилие и по-светло бъдеще за милиони деца по цялата планета”, каза Фулър. /АФП