Окръжен съд – Кюстендил потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета в началото на месец юни, по отношение на 44- годишния Владимир М., обвинен за държане на марихуана, с цел разпространение и за изградено съоръжение за производство на наркотични вещества. Съдът остави без уважение молбата на обвиняемия за изменение на мярката в по-лека.

Съдия Татяна Костадинова счете, че към настоящия момент продължава да съществува обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъпленията, за които му е повдигнато обвинение. Съдът счита, че не е отпаднала и реалната опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление, доколкото едно от деянията, за които му е повдигнато обвинение, е тежко по смисъла на НК.

За тези престъпления законът предвижда наказания „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв., както и „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лв.

Следва да се има предвид, че престъпленията са с висока степен на обществена опасност и с изключително вредни, престъпни последици в обществото, тъй като се касае за производство и държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, се посочва още в мотивите на съда.

Досъдебното производство започна на 03.06.2020 година, като наркотичните вещества и оборудването бяха открити при специализирана полицейска операция в цех за интериорни врати, в бившия стопански двор в село Крайници, община Дупница.

Определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което бе потвърдена мярката за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Владимир М., подлежи на обжалване и протестиране пред САС в 3-дневен срок, считано от днес.