Васил Капланов бе  придружен от солидна охрана

Съдът в Дупница пусна под домашен арест Васил Капланов -Каплата. Мотивът е, че няма опасност той да се укрие или извърши друго престъпление. „Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова  не уважи искането на Районна прокуратура – Дупница за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на 47-годишният мъж. Съдът определи мярка за неотклонение ,,домашен арест ”. Капланов е привлечен от Районна прокуратура – Дупница, като обвиняем за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия – 115 патрони калибър 9х19мм за пистолет Глог 17С, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339, ал.2, във вр. с ал.1 от НК. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години”, съобщиха от пресцентъра на съда.

„В делото няма данни да съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Васил К. е неосъждан, с известен постоянен адрес и досега не се е укривал от органите на досъдебното производство, пише в мотивите на съда.

В Окръжна прокуратура – Кюстендил е образувано досъдебно производство по чл. 142, ал.1 от НК / за отвличане /. Във връзка с него са извършени процесуално- следствени действия и е направено претърсване, и изземване на два адреса в град Дупница, където са открити и въпросните боеприпаси. Адресите се обитават от Васил К., а единият от тях и от неговия брат”, обясни говорителят на съда Владимир Владимиров.

Определението на съда, с което по отношение на Капланов е взета мярка за неотклонение „домашен арест“ може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.

Иначе заседанието на съда в Дупница продължи над един час, като държавното обвинение бе представено от прокурор Анета Стоева, а съдебният състав бе председателстван от Мая Гиздова. Капланов бе доведен в съда при засилена охрана и влезе в залата заедно адвокатите си. Журналисти не бяха допуснати в залата с оглед епидемията заради Ковид -19. Подсъдимият остана безмълвен пред въпросите на журналисти за това дали има нещо общо с изчезването на Янек Миланов, с което дупничани го свързват.

Както писахме, днес Дупница и районът бяха блокирани от полиция и жандармерия. При проведените специализирана полицейска операция по издирването на Янек Миланов и операции, свързани и с противодействие на престъпността, бяха арестувани четирима души.  По време на операцията  в града бяха и гл. прокурор Иван Гешев и шефът на Главна дирекция „Национална полиция“  Николай Хаджиев.

Юлияна СТЕФАНОВА

Видео: Драгомира Йорданова

 

Довеждане на Васил Капланов в Районен съд Дупница

ВЯРА – Информационен всекидневник на Югозападна България यांनी वर पोस्ट केले शुक्रवार, २८ ऑगस्ट, २०२०