Пети празник на бозата ще се състои на 10 октомври в Радомир, съобщи общинският пресцентър. Той ще започне в 10,30 ч. с откриването на изложба на детски рисунки на тема “Бозаджийството в Радомирско” в Общинския исторически музей в града. В 11,00 ч. музейната експозиция “Стойова къща” ще отвори врати за жители и гости на града. Там са изложени старинни съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят, показана е старата технология на производство, както и любопитни факти, свързани с напитката.
Презентация в двора на музейна експозиция “Стойова къща” ще проследи спецификите и традициите в производството на боза в Радомирско от минали времена до наши дни. В 18,00 ч. ще се проведе състезание по надпиване с боза в Центъра за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс.
По самобитен начин празникът на бозата ще бъде отбелязан и в селата Владимир, Долна Диканя, Друган, Дебели лаг, Дрен, Извор, Кленовик, Копаница, Кондофрей, Прибой, Стефаново и Червена могила, както и в радомирския квартал “Върба”.
По време на събитията ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, като община Радомир умолява гражданите да носят маски и да спазват социална дистанция.