Премиерът на Косово Авдулах Хоти осъди неотдавнашните изявления на сръбския външен министър Ивица Дачич и на министъра на отбраната Александър Вулин по отношение на Косово и албанците и поиска реакция и осъждане от международната общност.

В интервю за базираната в Белград телевизия „Хепи” в петък сръбският външен министър обвини сърби, които според него “подсказват на албанци и хървати” и “им казват къде са погребани албанци в цяла Сърбия”.

„Какво правим със сърбите? С онези, които внушават на албанци и хървати …, които говорят различни глупости? Казват им къде са погребани албанци в Сърбия“, каза Дачич.

Министърът на отбраната Вулин, от друга страна, в официално изявление, както и при няколко предишни случая, използва термина “шиптари”, което за албанците е ясно намерение да ги подценява и обижда.

Хоти определи изявленията на сръбските лидери като скандални и като “потвърждение, че Белград умишлено и съзнателно прикрива следите от престъпления в продължение на години, пазейки в тайна местата на масовите гробове, където са попаднали хиляди невинни цивилни” по време на войната 1998-99 г. в Косово.

„Правителството на Република Косово изразява голямо разочарование от някои изявления на висши сръбски държавници, които открито продължават да изразяват неуважение към жертвите на последната война, както и към техните семейства, които повече от две десетилетия отчаяно търсят своите близки, отвлечени от сръбски сили, написа Хоти във фейсбук.

Правителството на Косово, каза той, “осъжда подобен политически манталитет” и очаква “същото да бъде направено от международната общност, особено от Европейския съюз и САЩ като незаменими фактори за изграждане на мир и евроатлантическа перспектива на Балканите”.

„Правителството на Република Косово е решено да работи, за да осигури мирно бъдеще за региона и ще продължи да работи в тясно сътрудничество със западните съюзници, за да се интегрира възможно най-скоро в голямото семейство на цивилизовани и демократични евроатлантически държави, където няма място за омраза към други етноси“, каза Хоти.

Когато информират за изявленията на Дачич и Вулин, косовските медии съобщават, че те, както и сръбският президент Александър Вучич и други сръбски лидери, са близки сътрудници на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич, който почина през 2006 г. в Международния съд в Хага, където срещу него течеше процес по обвинения за военни престъпления и геноцид в бивша Югославия./БГНЕС