Дворът на храма “Св. Георги Победоносец” от години е свърталище на наркомани, клошари, проститутки.

Районът около дупнишката черква „Св. Георги Победоносец“ продължава да е убежище на наркомани, дилъри на наркотици, проститутки, просяци, клошари, бездомници… Вместо място за духовно пречистване, утешение и подкрепа, каквото е всяка православна църква, дворът на катедралния храм на Дупница се е превърнал в символ на ада. Гледката с дишащи лепило млади хора, безцелно шляещи се жени и мъже, предимно от ромското малцинство, е ежедневие.

Мястото става все по-отблъскващо за дупничани и изненадва гостите на града с поразителен контраст – блестящи позлатени кубета на храма и пълна разруха около него, оживена от постоянното присъствие на хората, избрали двора на „Св. Георги Победоносец“, за да покажат битието с най-страшната му грозота. Тук се продават наркотици, дрогират се, пият. Има сбивания. Окъсани бездомници се търкалят по пейките, по плочките, по тревата. Просяци се навъртат дори и в преддверието на храма, особено на празници, искат пари и притесняват хората, дошли да запалят свещичка. Проститутки предлагат услугите си. Част от пейзажа често са и майки с бебета и деца, които попиват атмосферата… Ако някой има неблагоразумието да им направи забележка, получава водопад от клетви, псувни, нецензурни нападки и дори замеряне с камъни… Проблемът е от десетилетия и няма индикации, че нещо може да се промени. Това, че храмът е на метри разстояние от управлението на полицията, ни най-малко не притеснява навъртащите се в района.

„Тези хора нямат страх нито от Бога, нито от никого. За тях няма полиция, няма закони, няма нищо”, коментират дупничани след последния инцидент. А той е отпреди няколко дни и при него пострада полицай – 39-годишен клошар счупи ръката на служителя на реда. От пресцентъра на полицията за област Кюстендил потвърдиха, че на 1 октомври, при рутинен обход на полицейски екип единият от униформените е бил нападнат и е със счупена китка на ръката. Травмата е установена при преглед в Спешен център. „При рутинен обход в района на градинката при храма „Св. Георги Победоносец” служители на обществения ред са направили устна забележка на мъж в неадекватно състояние, който викал и хвърлял предмети. След забележката единият полицай е нападнат и е със счупена китка на ръката. Нападателят, който му е причинил средна телесна повреда, първоначално е задържан за 24 часа. След това е поискана постоянна мярка „задържане под стража” и е задържан за постоянно.

Кадри от района от 7 октомври

Той е от Дупница и е известен на полицията с криминални прояви”, каза говорителят на полицията Катя Табачка. Ако вината на арестувания се докаже в съда, го грозят от 3 до 10 години затвор, казват от държавното обвинение в Кюстендил. Задържаният е Илиян Стоилов. Той е осъждан многократно за кражби, грабеж и нанасяне на средни телесни повреди.
„Срам”, така определя случващото се в двора на храма архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски след побоя. Паликарски отдавна бие камбаната за позора около черквата. Засега безрезултатно. Коментарът на архиерейския във връзка с инцидента е: „Постоянно в двора идват бездомници, дрогират се. Подавал съм сигнали до полицията, но те махат едни и на тяхно място идват други. Проблемите с тези хора са от години“.

По думите на Паликарски в района се навъртат не само местни от криминалния контингент, както и клошари, бездомници, проститутки и т.н., но и от други градове. Бездомниците често оставали да спят в храстите на двора, а алкохолът и употребата на дрога ги довеждали до постоянни конфликти между самите тях и миряните, посещаващи черквата. Паликарски обяснява, че рано сутрин в двора на храма често заварвал жрици на любовта да предлагат платена любов. „Преди време хванах едни точно на вратата. Те нямат морал или страх от Бога. Срам, не се издържа вече“, казва архиерейският наместник.

4 КОМЕНТАРИ

  1. Ами нали църквата е за покаяние и пречистване, къде да отидат всички тези грешници ?! Полицията е до църквата, но на Боби не му дреме, макар да сте съседи по бизнес, даже може да му е по-добре за клиентите от покер залата – хазарт и проститутки, класика в жанра ! Та значи ти попе ще трябва да се погрижиш за безпътниците ! То всъщност с твоето минало ти наистина свещеник ли си бре Паликарски ?!

  2. Този клошар на първата снимка го познавам, има психично заболяване, докато родителите му бяха живи се грижеха за него. След като починаха той от години е на улицата, въпреки че има и жилище и доход, но реално са безполезни за него, той е просто психично болен. Истинската трагедия е че нито държавата полага грижи за тези хора, а те отчаяно имат нужда от такава. А най-малко грижи полага църквата, чието призвание би трябвало да бъде точно такова. Г-н отец Паликарски, защо не се замислите по този въпрос. Нали вашето призвание е да помагате на онеправданите на този свят, а не да гледате собствения си комфорт?

  3. И тогава беше същото. По-леките случаи бяха на улицата, а по-тежките ги прибираха и какво се е случвало с тях никой не знае, но със сигурност не е било нещо хубаво. А тези в двора на църквата просто са родени на улицата, оставени са на произвола на съдбата от най-ранна възраст. Никой не им е дал парченце хляб, за държавата са досадна пречка, а за църквата са отрепки, които им загрозяват гледката. А българските свещеници искат хубава гледка и спокоен живот, майната им на най-нуждаещите се, те ни развалят спокойствието. За жалост 99% от българските свещеници са така….

Comments are closed.