След две седмици в Женева влиза в сила нова минимална заплата от 23 швейцарски франка на час (около 21 евро), която ще бъде най-високата в света. Като се имат предвид средно 41 часа седмично сред работниците в Женева, новата заплата възлиза на около 4086 швейцарски франка, или около 3700 евро на месец, много над 2180 евро (12,1 евро на час), които получават работниците в страната с втората най-висока минимална заплата в света – Австралия, съобщава “Дойче Веле”. Новата минимална заплата беше одобрена миналата неделя на местен референдум, където инициативата „23 франка минимално“ получи подкрепата на 58,16% от гласувалите, въпреки факта, че през 2011 г. те бяха отказали подобно предложение. Женева всъщност е третият швейцарски кантон (от 26), който одобрява този размер на минимална заплата. Той вече е в сила в Юра и Нюшател, във френски говорещата зона в западната част на страната, а скоро ще бъде въведена и в италианоезичния кантон Тичино. В скоро време този въпрос ще се гласува и в Базел. За разлика от други съседни страни, Швейцария няма национална минимална заплата, валидна в цялата федерация.
Новата минимална заплата в Женева е в контраст с тази на Европейския съюз, където дори държава с висок стандарт на живот като Люксембург я определя на „само“ 2141 евро на месец. Тази на Ирландия, Холандия, Белгия, Германия и Франция варира между 1706 евро и 1539 евро, показват данни на Евростат.
От останалите страни само Испания надхвърля хиляда евро, с 1108 (число, подобно на 1122 евро в САЩ). Италия, Кипър, Австрия и скандинавските страни – членки на ЕС (Финландия, Швеция и Дания), нямат национална минимална заплата.

Новата минимална заплата може да увеличи нарастващата група гранични работници – над 180 000, които живеят в гранични райони на Швейцария във Франция, Италия или Германия, където разходите за живот са много по-ниски. Ежедневно границата бива пресичана от гражданите там, за да отидат до работните си места в Швейцария./ БГНЕС