Армения отчете стотици унищожени самолети и техника на Азербайджан, както и убити над 5000 противници

Ситуацията в Нагорни Карабах е много близо до хуманитарна катастрофа, заяви арменският премиер Никол Пашинян на среща с чуждестранни посланици в понеделник. Той подчерта, че на южния фронт не се спазва примирието, за което се договориха външните министри на двете страни на среща в Москва в петък.

Пашинян отново обвини Азербайджан, че е нарушил еднолично споразумението, като е опитал да превземе град Хадрут, веднага щом прекратяването на огъня е влязло в сила.

“Близо сме до хуманитарна катастрофа в зоната на конфликта, ако не и на прага, а единственият начин да се предотврати това е да се признае правото на самоопределение и признаване на независимостта на хората от Нагорни Карабах”, заяви Пашинян.

Той подчерта, че боеве в района нямаше да започнат, ако не бе готовността на Турция да участва в тях: “Тази война нямаше да започне, ако Турция не бе показала своята готовност напълно да участва в нея. Обръщам внимание, че бойните действия започнаха като продължение на съвместни турско-азербайджански военни учения -обърна се към дипломатите Пашинян. – И сега Турция все още участва в бойните действия. Тя вербува в Сирия наемници и членове на терористични групировки и със свой въздушен транспорт ги достави в зоната на конфликта”.

Същевременно представителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованесян обяви, че за последното денонощие ВВС на Азербайджан са изпълнили 36 полета при поддръжка на турска авиация.

“ВВС на Азербайджан, под прикритие на авиацията на Турция и съдействието на въздушно разузнаване и въздушен пункт за управление, използва ударни безпилотни самолети, като изпълни 36 бойни полета”, каза Ованисян и допълни, че при тези полети е бил свален азербайджански щурмови самолет Су-25, а предния ден – три безпилотни самолета, три единици бронетехника и са “унищожени 200 военнослужащи на противника”.

Общо, според арменския единен информационен център, от началото на конфликта са унищожени 173 безпилотни самолета, 16 вертолета, 18 самолета, 521 единици бронетехника и 4 тежки огнеметни системи. Убити са 5139 азербайджански войници.

Ованисян добави, че Азербайджан е подел настъпление по “3-4 направления, като използва в Мартакерското направление тежка артилерия”. Арменската армия била успяла да изтласка “диверсионна група от град Гадрут” и той се намира под контрола на Армията за отбрана на Карабах.

А бившият министър на отбраната на Армения Вагаршак Арутюнян каза, че азербайджанската армия използва пълната си мощ, докато арменската не е разгърнала напълно своя потенциал. “Използват цялото налично въоръжение на Азербайджан – ракетни системи, системи за залпов огън, миномети. Ние все още не сме използвали всичко, сдържаме се. Не бием по градовете, докато те направо разрушиха Степанакерт”, добави той в интервю.

Същеременно министерството на отбраната на Азербайджан обяви, че е отбита атака на арменската армия и на свой ред я обвини в нарушаване на примирието.

“Без да спазват режима на хуманитарно примирие, подразделения на въоръжените сили на Армения правят прегрупиране и предислокация, започнаха опит да атакуват малки позиции на азербайджанската армия по някои направления на фронта”, се казва в съобщението.

Добавя се, че арменската страна обстрелва няколко района в Азербайджан, намиращи се близо до Нагорни Карабах: “Нарушавайки грубо примирието, арменските сили обстрелват територии в Геранбойския, Тертерския, Агдамския и Агджабединския район”.

Само час по-късно това бе отречено категорично от Армения чрез прессекретарката на министерството на отбраната Шушан Степанян. “Чрез тази абсолютна лъжа азербайджанската страна подготвя почвата за атресивни действия срещу мирни населени пунктове”, добави тя./СЕГА