При изпитанията “Арктика” е достигнал до Северния полюс

Най-мощният в света универсален атомен ледоразбивач “Арктика” (от проекта 22220) официално бе въведен в състава на руския атомен флот днес, в присъствието на премиера Михаил Мишустин. Генералните директори на “Атомфлот” – Мустафа Кашка, и на “Балтийский завод” – Алексей Кадилов, подписаха акта по приемо-предаване. След това на кораба бе издигнат флагът на Русия.

Атомните ледоразбивачи от проекта 22220 са най-мощните и големи в света и трябва да осигурят лидерството на Русия в Арктика, се казва в съобщението. Те могат да преведат колона от плавателни съдове, разбивайки ледена покривка с дебелина до 3 метра.

“Арктика” е дълъг 173.3 метра, широк 34 и има водоизместимост 33 500 тона. Миналата седмица, след проведените изпитания, той пристигна в пристанището си по регистрация – Мурманск. За три седмици тестове ледоразбивачът е преминал 4800 морски мили. По време на проверките на системите и оборудването в ледови условия той е достигнал географската точка на Северния полюс, се казва още в съобщението за въвеждането на “Арктика” в експлоатация./СЕГА