Френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор призова руския си колега Владимир Путин да засилят сътрудничеството в борбата с тероризма и нелегалната имиграция след убийството на учител от младеж от чеченски произход.

Путин изрази съболезнованията си за ужасното обезглавяване на учителя Самюел Пати, като го нарече “варварско убийство”, заявиха от руското президентство.
“В този контекст двете страни потвърждават взаимния си интерес от засилване на съвместните усилия за борба срещу тероризма и разпространението на екстремистката идеология”, добави Кремъл.
Макрон разговаря с Путин по телефона и заяви, че иска да види както „засилване на френско-руското сътрудничество в борбата срещу тероризма, така и срещу нелегалната имиграция“, заяви френското председателство, без да дава подробности.
В събота, ден след убийството, руското посолство в Париж подчерта, че 18-годишният чеченски нападател Абдулах Анзоров – убит от полицията след убийството – няма връзки с Москва от 2008 г. насам.
“Това престъпление няма отношение към Русия, защото този човек е живял във Франция през последните 12 години”, заяви говорителят на руското посолство Сергей Паринов пред ТАСС.
Анзаров пристига във Франция на шестгодишна възраст със семейството си като бежанец, като по този начин автоматично се лишава от руското си гражданство.
Чеченският лидер Рамзан Кадиров осъди нападението и изрази съболезнования към семейството на Пати, но също така призова Франция да „не провокира” мюсюлманите.
Кадиров заяви, че чеченците нямат нищо общо с нападението, подчертавайки, че Анзоров е бил отгледан във Франция и е напуснал Чечня, докато е бил на две години.
Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланкер заяви във вторник, че Пати ще бъде посмъртно награден с най-високия орден за заслуги на Франция – Орденът на Почетния легион. /БГНЕС