В момента в София се строят 12 сгради за детски градини. Очаква се предсрочно още тази година да започне строителството и на още 3 сгради. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова при представянето на Програмата на Столична община за строеж на детски градини и ясли.

През 2021-2022 г. се предвижда да започне строителството на още 31 детски градини (включително тези, които трябва да стартират до края на тази година), с което ще бъдат разкрити допълнително 127 групи.

През 2022-2023 г. се планира изграждането на 24 нови сгради за детски градини, което ще позволи отварянето на 98 нови групи, които да посрещнат децата.

Към момента недостигът за градинските групи е 2281 – това са децата между 3 и 6 години. Най-голям е недостигът на места в момента в район “Витоша”, съобщи Фандъкова. Чакащите деца за яслените групи са 6644. В момента се работи по изграждането на 8 самостоятелни яслени сгради.

Кметът на София поясни, че планираното строителство се осъществява с 65 млн. лева, които правителството отпусна по-рано тази година конкретно за изграждането на нови детски градини и ясли. Тя уточни, че лично е работила по програмата заедно с главния архитект Здравко Здравков./БНТ