При голям интерес Десислава Минчева откри изложбата си, озаглавена „Мъже”, в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил. Експозицията включва вълнуващи, великолепни портрети и изящни фигури. Десислава Минчева открива красота и предизвикателство в мъжката физика. „Произведенията й провокират съзидателните сили на човешката природа към размисъл, към творчество и вдъхновяват за живот. Застанал пред творбите й, човек неусетно се озовава във философски, естетически и морални измерения, където би могъл да потърси отговори за преходното и непреходното, за тленността и вечността, за реалността и идеалите“, е експертното мнение за творбите й.

Художничката е родена 1956 г. в София. През 1981 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“ в класа на акад. Светлин Русев.

Нейни произведения са притежание на: НХГ, СГХГ, галерии и частни колекции в България и в чужбина (Франция, Великобритания, Германия, Белгия, Гърция, Италия, Финландия, САЩ, Китай). По-важни колекции: на Юго Вутен (Белгия), на д-р Петер Лудвиг (Германия), в музея на Академията в Сиан (Китай), на акад. Светлин Русев (България).

Повече от 50 са самостоятелните й изложби в България и в чужбина. Куратор на изложбата „20 съвременни български художници“ в Хангжоу, Китай (2014).

Професор в катедра „Рисуване“ на НХА, София.

Член на Изпълнителното бюро на СБХ, ПР и международна дейност (2011 – 2016).