Наказание „лишаване от свобода” за срок от 4 години, при първоначален „строг” режим на изтърпяване, за 53-годишния Методи Й. определи Районен съд – Дупница. Темида го призна за виновен, че е направил опит да се съвкупи с Г.И., която не е навършила 18 години, без нейно съгласие, като я е принудил към това със сила (ударил я е два пъти с юмрук по тила) и заплашване (казвайки й, че ще я удари отново, ако не престане да плаче, с цел да сломи съпротивата й). Също така през декември 2019 г., в стая от къща в с. Бараково, се е съвкупил с Г.И., без нейно съгласие, като я е принудил към това със сила, притискайки я към леглото при опитите й да се освободи.

Съдът оправда подсъдимия по обвинението, че свидетелката е негова низходяща сродница.

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Маргарита Алексиева, признава подсъдимия Методи Й. за виновен и в това, че на 17.01.2020 г. около 10,00 часа, в стая от семейната му къща в с. Бараково, е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание, без съвкупление, по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст (непълнолетната свидетелка Г.И.), чрез употреба на сила (блъскайки я на леглото и притискайки тялото й). За това му налага наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години и 4 месеца при първоначален „строг” режим на изтърпяване.

На подсъдимия е определено едно общо наказание – „лишаване от свобода” за срок от 4 години при първоначален „строг” режим на изтърпяване. Подсъдимият е с мярка „задържане под стража“, взета от РС – Дупница на 27.01.2020 г.

На основание чл. 68, ал. 1 от НК привежда в изпълнение и наказанието, наложено на подсъдимия Методи Й. по дело от 2018 г. по описа на РС-Дупница, а именно „лишаване от свобода” за срок от 6 месеца.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Кюстендилския окръжен съд в 15-дневен срок.