Новите локдауни (термин, който се използва при поставяне под карантина) в Европа можеха да бъдат избегнати, включително чрез почти универсално носене на маски, каза в четвъртък ръководителят на европейския офис на Световната здравна организация (СЗО), съобщава Ройтерс.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, заяви на пресконференция: “Локдауните можеха да бъдат избегнати. Оставам на позицията си, че това са крайни мерки. Ако използването на маски беше достигнало 95%, нямаше да са необходими локдауни”. Той все пак отбеляза, че използването на маски по никакъв начин не е панацея и трябва да се извършва в комбинация с други мерки.

Според оценка на СЗО, настоящото носене на защитни маски в Европа е 60% или дори по-нисък процент.

Регионалният директор на СЗО за Европа също така каза, че затварянето на училищата е неефективна мярка за справяне с коронавируса. “Основните училища трябва да останат отворени”, каза той и добави, че “децата и юношите не стимулират разпространението на новия коронавирус, известен като SARS-CoV-2, а закриването на училища “не е ефективно”.

Ханс Клуге посочи, че някои здравни системи на континента са пренатоварени, като само през последната седмица са били регистрирани над 29 000 смъртни случая.

“Европа отново е епицентърът на пандемията, заедно със Съединените щати. В края на тунела има светлина, но това ще са шест тежки месеца”, заяви Клуге на пресконференция в Копенхаген.

Новите локдауни би трябвало да бъдат премахвани безопасно и постепенно, добави той, предупреждавайки за негативното въздействие на “твърде бързото облекчаване” на рестриктивните мерки.

Въпреки обнадеждаващите новини през последните седмици за Covid ваксините те “не са магическа формула (т.нар. сребърен куршум), защото знаем, че тяхното предлагане ще бъде ограничено, особено в началото”, каза той.

Ханс Клуге допълни, че СЗО е в контакт и с разработчиците на руската ваксина “Спутник V” по отношение на данните от клиничните й изпитвания./БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here