3-седмична карантина ще погуби бизнеса, общината не може да му помогне финансово

За бизнеса и хората в Благоевград едно затваряне за 3 седмици ще бъде пагубно. Всички са на ръба на бръснача. Предния път, когато затворихме града, бизнесът се възстановява два месеца. Сега няма да се справи с още една пауза, която ще нанесе тежък икономически удар. Много хора ще останат без работа и респективно без доход. Това заяви кметът Румен Томов по повод предложението на новата Комисия за борба с COVID-19 към Общински съвет-Благоевград за 3-седмична карантина. Градоначалникът е категоричен, че община Благоевград няма финанси, с които да обезщети местния бизнес, ако се стигне до евентуално затваряне. „Тази комисия, както и всяка друга, може да предлага на щаба само проекти за решения, а не решения със задължителен за щаба характер. Ние добре разбираме, че ситуацията е много сложна, а заразените са много. Важно е обаче да се знае, че ако Националният щаб, в който има безспорни специалисти и медици, не налага подобни крайни мерки, трябва и ние да изчакаме и да се съобразим с тяхната преценка”, е мнението на градоначалника. Томов сподели, че е провел разговор с президента на Американския университет д-р Дейвид Р. Еванс, който останал с впечатлението, че предложението е влязло в сила и изразил опасения, че това ще е пагубно за АУБ. В момента в кампусите му се намират над 260 студенти.

Градоначалникът заяви, че ще докладва всички излезли от Ковид комисията предложения на кризисния щаб, който ще проведе заседание следващата сряда от 14,30 ч.

„Защо в област Благоевград има толкова много положителни проби и заразени? Наблизо има две граници и поради тази причина се правят много повече тестове. Затова излизаме на челните места в страната. Ако се погледне статистически на брой проби и заразени спрямо населението, ще се види, че нещата не са толкова трагични. Заболеваемостта в община Благоевград спрямо областта от началото на пандемията се движи с един процент, почти постоянен и ако мерките, които се предлагат, бяха ефективни, то би следвало цялата област и държавата да бъдат затворени. Също така се обърнахме за помощ към медицински специалисти в градини и училища, за да се включат в помощ на лекуващите им колеги. Заплатата, която ще взимат, е около 2600-2700 лв.”, каза още кметът.

Инж. Томов призова всички да бъдат дисциплинирани, да се пазят и по възможност да носят маски на открито. „Не трябва да се всява масова психоза у хората. Положението е сериозно, но ако се спазват всички мерки, няма да е толкова страшно.

1 коментар

Comments are closed.