Заседание на Оперативния щаб в Перник

Трите многопрофилни болници за активно лечение на територията на област Кюстендил продължават да работят в същия режим както досега. Няма да се прави реорганизация на лечебната мрежа с цел конкретна болница да бъде ангажирана с лечение само на лица с COVID-19. Това решиха единодушно на онлайн заседание членовете на Областния кризисен щаб в Кюстендил. Заседанието бе свикано от областния управител и председател на щаба Виктор Янев след получено писмо от министъра на здравеопазването. Взетото решението от Кризисния щаб бе съобразено с капацитета на здравната система в областта, както и с условията и спецификата на предоставяне на здравната грижа. Деца, записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина/училище в областта, могат да отсъстват по желание на родителя и след писмено уведомяване на директора. Това отправи като препоръка Кризисният щаб към кметовете на всички общини в областта. Отсъствията на деца са допустими за определен период, посочен в заповед на министъра на образованието и науката, издадена за конкретна община. Заповедта се издава въз основа на мотивирано предложение на кмета на общината, направено след препоръка на съответната регионална здравна инспекция и/или на областния/общинския координационен щаб, поради нарастващ или голям брой заразоносители на COVID-19 и/или карантинирани жители.

Заседание на Областния кризисен щаб в Кюстендил

По време на заседанието от РЗИ информираха, че положителните случаи на коронавирусна инфекция в област Кюстендил са 51. Новозаразени лица има в общините: Дупница – 27, Кочериново – 8, Кюстендил – 6, Сапарева баня – 5, Бобошево – 3, по един нов случай има в общините Рила и Бобов дол. Към четвъртък 53-ма души са хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил. Шестима от тях са в по-тежко състояние, останалите пациенти са в средно тежко. В рамките на деня предстои изписване на няколко души. В Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ – град Дупница са настанени за лечение 27 души. Осем от тях са в тежко състояние, останалите са в средно тежко състояние. В Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са хоспитализирани 30 души. От тях 13 са в по-тежко състояние и на кислород, останалите са в средно тежко. Има починали двама души – жена на 66 г. от община Кюстендил и мъж на 67 г. от община Дупница.

Четирите болници на територията на област Перник също да запазят досегашната си организация на работа, е предложението на Оперативния щаб за превенция и предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на област Перник, което беше гласувано на днешното заседание, свикано от областния управител инж. Емил Костадинов.

Решението беше взето във връзка с писмо на здравния министър проф. Костадин Ангелов до областния управител за осигуряване на необходимите медицински грижи за лицата, нуждаещи се от хоспитализация. В него се посочва да бъдат направени предложения за обособяването на две болници – една да е изцяло за пациенти с COVID и една за пациенти без COVID.

В доклада, който беше представен от Регионалната здравна инспекция, стана ясно каква е легловата база, с която разполага област Перник. В МБАЛ “Рахила Ангелова” има 294 легла, разпределени в 16 отделения с различни профили. В Белодробната болница са налични 65 легла, от които 10 са за белодробна и 5 са за извънбелодробна туберкулоза. Другите 50 легла могат да се използват за пациенти с Covid-19. В частната болница “Свети Георги” има 28 болнични легла, от които 6 са за интензивно лечение на кардиологично болни и 22 общо кардиологични. Според изискванията в частните болници трябва да предоставят 20% от легловата си база за пациенти с Covid-19. Другото здравно заведение е Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация, която няма обособени легла за лечение на Covid-19, няма парно, няма медицински лица, няма и кислородни апарати.

На тази база д-р Стела Димитрова от РЗИ и директорите на болниците МБАЛ „Рахила Ангелова“ – д-р Анатоли Митов, и СБАРББ – д-р Величка Кадийска, председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Борис Косаров и директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Йорданка Александрова обсъдиха, че единственото възможно и разумно решение за Перник е болниците да не се разделят.

„Нямаме възможност да приложим идеята на здравния министър в града ни. Затова ще изпратим предложението ни с доклада, в което ще настояваме да запазим сегашната конструкция на здравните заведения в Перник“, коментира областният управител инж. Емил Костадинов. Той посочи, че ако превърнем МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Covid болница, която обслужва жителите на цялата област, трябва да пращаме болните в София.

„Има животоспасяващи процедури, за които няма време да се отиде до столицата, особено в сутрешните и вечерни часове, когато движението е натоварено“, допълни инж. Костадинов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here