Българският баскетболен шампион “Балкан” (Ботевград) и “Рилски спортист” от Самоков са с нови съперници в турнира за Купата на ФИБА Европа. Форматът на надпреварата беше променен заради усложнената епидемиологична обстановка, свързана с пандемията от коронавирус, и множеството отложени мачове на отборите в отделните национални първенства.
Целият сезон 2020/2021 ще се играе под формата на отделни турнири. Това наложи и промени в състава на групите. Участниците ще бъдат разпределени на 6 групи по 4 отбора.
В първоначалния вариант “Балкан” бе в група с три клуба. Сега ботевградчани попадат в група “D” заедно с два румънски отбора – шампиона “Орадя” и носителя на Купата на страната през 2019 година “Сибиу”. Четвъртият съперник е “Бешикташ”, вицешампион на Турция през 2017 година.
“Рилски спортист” е в група “B” с украинските “Киев” и “Прометей” и с австрийския “Капфенберг”.
В редовния сезон всяка група ще играе на отделен турнир в една зала. Отборите ще се срещнат по веднъж на принципа “всеки ще играе срещу всеки” (по три мача), като срещите ще се проведат в периода 24-30 януари. Мачовете на българските тимове са на 26, 28 и 29 януари.
Най-добрите два отбора от всяка група и четирите най-добри трети отбора ще продължат борбата на осминафиналите. Жребият за Топ 16 ще има едно ограничение – отбори от една и съща група не могат да играят отново помежду си.
Осминафиналите и четвъртфиналите ще се играят в един елиминационен мач отново на турнир (в един турнир ще участват 4 отбора) в периода 21-26 март.
Турнирът ще завърши с Финална четворка от 23 до 25 април.
Очаква се ФИБА да обяви домакините на турнирите и всички ограничения, свързани с пандемията.